Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Zapínate v správnej chvíli hmlové svietidlá? Jazda v hmle má svoje pravidlá

Jazda v hmle, rovnako ako jazda v noci, má svoje špecifiká a je nutné sa vždy prispôsobiť podmienkam, nech sa už vydávate na cestu autom alebo na motocykli. Zapínať hmlové svietidlá pri malom opare je známym nešvárom vodičov. Poradíme vám, čo robiť na ceste za zníženej viditeľnosti a kedy je zbytočné alebo dokonca nebezpečné zapínať hmlové svietidlá.

Jízda v mlze

Jazdíte v hmle? Dodržiavajte zásady bezpečnej jazdy a nezabudnite ani na kvalitné obutie.

Na jeseň a v zime, najmä ráno, nie je jazda v hmle ničím neobvyklým a je nutné prispôsobiť štýl jazdy a ovládanie automobilu či motocykla zhoršeným podmienkam. V hustej hmle často vidíte len na pár metrov a je ťažké sledovať zákruty aj vzdialenosť vozidla pred vami. Pri dodržiavaní istých pravidiel sa však vodiči áut aj motocyklov môžu vyhnúť nebezpečným situáciám.

Jazda autom v hmle

  • Prispôsobenie rýchlosti

Aj keď poznáte cestu do najmenšieho detailu, spomaľte na takú rýchlosť, aby ste boli schopní zastaviť na mieste, na ktoré v danom okamihu dohliadnete. Kedykoľvek sa pred vami môže objaviť nečakaná prekážka, či už v podobe zle osvetleného vozidla, spadnutého stromu, zvieraťa alebo osoby, ktorá podcenila zákonom stanovené reflexné prvky. Jazda v hmle prináša tiež ďalšie nebezpečenstvo v podobe mokrej a šmykľavej vozovky. Preto aj keď idete pomaly, dodržujte bezpečnú vzdialenosť od vozidla pred vami.

Nedodržiavanie bezpečnej vzdialenosti a rýchlosti patrí medzi 5 najväčších nešvárov vodičov!

  • Jazda v hmle pri krajnici

Zhoršenú viditeľnosť v hmle nemáte iba vy, ale tiež protiidúce vozidlá. Držte sa čo najviac vpravo, najmä vtedy, keď nie je na ceste vodorovné značenie. Nikdy nepredbiehajte v hustej hmle!

  • Hmlové svietidlá

Tzv. hmlovky sa nachádzajú vpredu aj vzadu a veľa vodičov ich stále používa aj vtedy, keď to za danej situácie nie je potrebné. Tieto svetlá sú veľmi ostré a ak ich používate vtedy, keď sú podmienky iba mierne zhoršené, oslňujete nimi vodičov za sebou aj pred sebou. Hmlové svetlá sa odporúča zapnúť vtedy, keď je hustá hmla, lejak alebo sneží, a to iba v prípade, ak nevidíte zadné svetlá vozidla pred sebou. Nezabudnite ich zase vypnúť, len čo sa k automobilu priblížite.

Použitie diaľkových svetiel v zime je kontraproduktívne, pretože sa odrážajú od hmly naspäť a spôsobia vám ešte väčšie nepríjemnosti.

  • Dať o sebe vedieť

…a to nielen zapnutými hmlovými svietidlami, ale tiež včasnou signalizáciou zmeny smeru, brzdenia alebo výstražných svetiel. Ak sa nachádzate na veľmi neprehľadnom a nebezpečnom úseku, napríklad v ostrých zákrutách na úzkej ceste, nerozpakujte sa dať o sebe vedieť protiidúcim vozidlám klaksónom.

  • Okolité podnety

Jazda v hmle vyžaduje vaše úplné sústredenie. Samozrejmosťou je nepoužívať pri jazde mobilný telefón alebo navigáciu, ale zvážte tiež vypnutie hudby. Ak to počasie dovolí, pootvorte okienko, aby ste aspoň počuli, čo sa robí pred vami aj za vami.

  • Prevencia

Jazda v hmle znamená tiež zvýšenú kondenzáciu vzdušnej vlhkosti, čo pocítite aj v interiéri vozidla. Okná sa vám začnú zahmlievať a budete potrebovať samozrejme aj funkčné stierače a dostatok kvapaliny v ostrekovačoch. Preventívnym opatrením sú špeciálne spreje, ktoré zaistia, že sa vlhkosť nebude na skle zrážať. Ak sa tak už stane, nasmerujte vyhrievanie alebo ventiláciu na predné sklo a za chvíľu máte po probléme. Aj tých pár okamihov zníženej viditeľnosti môže byť ale kritických a odporúčame im predchádzať. Hoci už len tým, že sklo zahrejete ešte pred jazdou v hmle.

Pred jazdou v hmle tiež starostlivo očistite všetky svetlá. Budete ich potrebovať viac ako inokedy. Kvalitné pneumatiky predstavujú úplný základ bezpečnej jazdy, ktorý vám pomôže skrátiť brzdnú dráhu na minimum.

Jazda v hmle na motocykli

Rada nad zlato je, v hmle na motocykli skrátka vôbec nejazdiť. Niekedy sa ale tejto situácii nedá vyhnúť, zvlášť ak sa hustá hmla drží len na malom úseku, o ktorom vopred netušíte. Motocyklisti sú ako vždy ohrozenejší než vodiči áut a pravidlá jazdy v hmle by mali dodržiavať o to dôslednejšie.

  • Prispôsobenie rýchlosti

Rovnako ako vodiči automobilov, musia aj motocyklisti pri jazde v hmle spomaliť na takú rýchlosť, aby boli schopní zavčasu zareagovať a ubrzdiť stroj aj na mokrej vozovke. Pneumatiky na mokrom povrchu strácajú priľnavosť a za zlej viditeľnosti ste tak na motocykli ohrození v mnohých ohľadoch viac ako vodiči automobilov.

  • Hmlové svetlá na motocykel

Podľa zákona môže mať motocykel jedno alebo dve predné hmlové svetlá bielej alebo žltej farby a jedno alebo dve zadné hmlové svetlá červenej farby. Rovnako ako v prípade automobilov platí nepísané pravidlo ohľaduplnosti voči ostatným účastníkom premávky a hmlové svetlá by ste mali používať len vtedy, keď je to naozaj potrebné.

  • Predbiehanie

Aj keď sa môže v hmle zdať, že je vozovka dostatočne široká na predbiehanie pomalých vozidiel, dajte prednosť drobnému zdržaniu pred obrovským rizikom. Nikdy neviete, ako sú na tom s viditeľnosťou protiidúce vozidlá alebo kolegovia motocyklisti. A tiež nezabúdajte, že aj vy ste na motocykli ešte horšie viditeľní, ako v aute.

  • Vhodné oblečenie

Ako sme už uviedli, hmla znamená aj zvýšenú vlhkosť a nepremokavé oblečenie je v takomto počasí nevyhnutnou súčasťou výbavy na motocykel. Ako sa správne starať o oblečenie na motocykel sa dočítate tu.

Dodržiavaním zásad opatrnej jazdy v hmle sa vyhnete najväčšiemu riziku, avšak rovnako dôležité je vhodné zimné obutie, ktoré určite neodporúčame podceňovať!

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru