Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Ako vybrať off-road pneumatiky, s ktorými zdoláte akýkoľvek terén?

Prekonávať náročné terény na jeepoch, štvorkolkách a iných terénnych autách je slasť pre každého off-roadového nadšenca. Bariéry, kopce a strmé svahy sú však výzvou aj pre skúsených šoférov. Na off-road jazdu potrebujete špeciálne pneumatiky. Viete, čo majú všetko spĺňať?

Pneumatiky 4x4 off-road

Pri výbere terénnych pneumatík sú najdôležitejšími faktormi podmienky a ročné obdobie.

Záleží na tom, kde budete jazdiť

Pred samotnou kúpou pneumatík musíte vedieť, na čo ich vlastne budete potrebovať. Chystáte sa jazdiť po terénoch pravidelne alebo iba výnimočne? Budete zdolávať náročné trasy s blatom a vodou? Aj to sú dôležité informácie pri výbere off-road pneumatík.

Pokiaľ plánujete jazdiť prevažne na asfalte, zadovážte si pneumatiky do všetkých podmienok – teda také, ktoré sú prispôsobené na jazdu po ceste, ale aj po teréne. S nimi bude spotreba paliva určite prívetivejšia.

Do terénu musia byť pneumatiky perfektne vybavené

Pneumatiky určené len na jazdu v teréne musia mať hlboký dezén, väčšiu váhu a dostatočnú priľnavosť k povrchu. Priľnavosť môžete zväčšiť aj tým, že znížite tlak v pneumatike. Tak sa lepšie prispôsobí tvaru terénu a zvládne náročnejšie prekážky. Výhodou sú vystužené bočné steny pneumatík, ktorým nevadia nárazy kameňov.

Existujú aj pneumatiky určené na jazdu po piesočných dunách. Sú širšie, takže dokážu rozložiť váhu na väčšiu plochu, preto je menšia šanca, že sa zaboria do piesku. Dezén má špeciálnu štruktúru určenú práve na piesočnatý typ povrchu.

Šírka a výška pneumatiky závisí od hmotnosti vozidla. Odporúčaná veľkosť pneumatík je daná v technickom preukaze, preto sa riaďte týmito pokynmi.

Všetko, čo potrebujete vedieť o výbere pneumatík na auto, VAN aj traktor >>

Najlepšie off-road pneumatiky na zimu

Terénne pneumatiky na zimu musia zvládať náročné zimné podmienky. Zároveň by mali zostať mäkké.

Zimné off-road pneumatiky musia zvládnuť sneh aj nízke teploty

Terénne pneumatiky sa vyrábajú aj v zimnej verzii. Dezén takejto pneumatiky je vybavený výraznými lamelami, niekedy dokonca aj hrotmi. Ich tvar pomáha ovládať vozidlo bez problémov. Aj tie musia byť čo najlepšie priľnavé za sucha a za mokra, vysoko odolné proti prepichnutiu a schopné zvládnuť náročnejší terén. Okrem toho si zimné terénne pneumatiky musia poradiť aj so snehom, ľadom a posypovou soľou. Pri nízkych teplotách by tiež mali byť stále mäkké, nemali by tvrdnúť.

Možnosťou sú aj celoročné terénne pneumatiky, ktoré vďaka vývoju a novým technológiám nepredstavujú také veľké riziko. Ak sa však rozhodnete pre túto alternatívu, odporúčame vám vybrať si skutočne kvalitné a osvedčené typy.

Ako sa líšia celoročné pneumatiky od zimných a letných a aké si vybrať? >>

Je potrebné vyberať aj špeciálne off-road disky?

Určite áno. Je vhodné používať disky z ocele, pretože dokážu perfektne odolávať nárazom a off-roadovým trasám. Disky vyrobené z hliníku alebo iných ľahkých zliatin majú dobrú trakciu, no v teréne sa ľahšie poškodia.

Potrebujete vymeniť terénne pneumatiky? Navštívte náš pneuservis AZ pneu v Bratislave. Vaše pneumatiky rýchlo a bez problémov prezujeme, skontrolujeme geometriu kolies a vyvážime ich.

 

Objednať sa do pneuservisu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru