Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Umývanie auta v zime? Áno, ak chcete udržať vozidlo dlhšie „mladé“

Umývanie auta nie je záležitosťou len pre efekt a reprezentatívny vzhľad. Starostlivosť o čistotu vozidla je dôležitá aj kvôli bezpečnosti a v neposlednom rade kvôli prevencii proti korózii náchylných dielov a ochrane karosérie. Hoci sa v zimnom období veľká časť vodičov umývaním auta vôbec nezaoberá, odporúča sa naopak umývať vozidlo častejšie než v iných ročných obdobiach.

Mytí auta v ziměUmývate svoje auto aj v zime? Ak nie, máme pre vás veľa dôvodov, prečo by ste mali.

Zimné podmienky a jazda v zime majú svoje špecifiká. Počasie je zlé, mrzne, cesty sú posolené, vodiči používajú rôzne metódy na rozmrazenie auta pred jazdou, a to niekedy aj s použitím chémie. Všetky faktory typické pre jazdu v zime sa na povrchu vozidla podpisujú a môžu spôsobiť drahý problém. Umývanie auta v zime teda nie je iba pre „bláznov“, ktorí nevedia, čo s časom a peniazmi, ale je naopak odporúčané všetkým vodičom, a pravidelne.

Umývanie auta v zime kvôli bezpečnosti premávky

Špinavé okná, zrkadlá alebo svetlá zhoršujú viditeľnosť a vodič sa tak stáva hrozbou nielen pre seba, ale tiež pre ostatných účastníkov premávky. Veľmi rizikové sú predovšetkým špinavé svetlá, kvôli ktorým vozidlo nie je vidieť na potrebnú vzdialenosť. A čaká vás za ne aj pokuta od strážcov zákona, rovnako ako za špinavú registračnú značku.

Niekoľko dobrých rád pri používaní autoumyvárne v zime

  • Umývanie auta v zime je závislé od teploty vonkajšieho vzduchu. Ak klesne teplota hlboko pod nulu a vy sa vyberiete do autoumyvárne, ktorá dostatočne nevysuší povrch, môžete si spôsobiť problém so zamrznutými dverami, kufrom alebo napríklad viečkom na nádrži. Riešením môže byť ošetrenie týchto styčných plôch prípravkom proti zamrznutiu. Najlepšie je však počkať, kým sa teploty zvýšia na nulu. Prečítajte si tiež 6 tipov, čo urobiť so zamrznutými dverami na aute.
  • Ak nemôžete umývanie auta odložiť na neskôr, keď bude lepšie počasie, nájdite autoumyváreň vybavenú tzv. osmotickou vodou, po ktorej nebudete mať problém so zamŕzaním.
  • Predtým než navštívite v zime autoumyváreň, zahrejte vozidlo jazdou. Teplá voda na vymrznutom aute môže spôsobiť prasknutie skla!
  • Pred návštevou autoumyvárne očistite vozidlo od snehu (čo by ste mali podľa zákona urobiť pred každou jazdou). Väčšiu vrstvu snehu sa nemusí podariť v autoumyvárni dostatočne rýchlo rozpustiť a umývanie auta tak nebude príliš efektívne.

Jesenná prevencia

Aby sme sa poistili ešte pred príchodom mrazov a posypových solí, môžeme vozidlo dôkladne umyť a ošetriť voskom, ktorý vytvorí na náchylných dieloch ochranný film odpudzujúci vodu a nečistoty. Na tieto účely je najlepšie využiť službu ručné umývanie, ktorá bude síce drahšia, ale budete mať istotu, že automobilu bola venovaná dôkladná starostlivosť. V zime potom bude stačiť aj pri každodennej prevádzke asi raz mesačne zájsť do autoumyvárne a dopriať autu aspoň základný program.

Keď skončí zima

S prichádzajúcim pekným počasím sa začne úročiť, ako ste sa o vozidlo v zime starali a v prípade zanedbanej starostlivosti klesne hodnota vozidla už o niekoľko rokov o nemalú čiastku.

Posypová soľ sa ešte nejakú dobu drží na cestách, kým sa celkom nerozjazdí. Až potom pokojne absolvujte posledné zimné umývanie auta. Predtým než prezujete na letné pneumatiky, nezabudnite zimné pneumatiky tiež dôkladne umyť, osušiť a uskladniť. Prejaví sa to na ich dlhšej životnosti.

Umývaním auta v zime rozhodne urobíte dobrú službu ako svojmu vozidlu, tak aj sebe, ale dôležité je nezabúdať ani na spoľahlivú zimnú zmes do ostrekovačov, aby vaše čelné sklo bolo vždy čisté a bez šmúh.

 

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru