Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Súprava na opravu pneumatík dokáže vyriešiť defekt do 15 minút

Defekt pneumatiky sa môže stať aj tomu najskúsenejšiemu vodičovi. Ak vás postihne na ceste tento nepríjemný problém, máte hneď niekoľko možností, ako postupovať. Poradíme vám, ako situáciu vyriešiť rýchlo, efektívne a bez vysokých nákladov na odťahovaciu službu.

Ako postupovať pri defekte pneumatiky?

Prevencia je základ. Defekt pneumatiky sa ľahšie stane z dôvodu nadmerného opotrebovania, jazdy na podhustených pneumatikách alebo pri preťažení vozidla. Môžu však vzniknúť situácie, pri ktorých ani najlepšia starostlivosť o pneumatiky nezabráni ich prepichnutiu. Častou príčinou je jazda po nekvalitnom povrchu alebo parkovanie pri obrubníku. Pri defekte pneumatiky môžete na mieste postupovať tromi spôsobmi.

Asistenční služba

Na opravu defektu môžete zavolať asistenčnú službu.

1. Kontaktovanie asistenčnej alebo odťahovacej služby

Zavolať pri defekte pneumatiky odťahovaciu službu je síce pohodlné riešenie, ale musíte počítať s veľkými nákladmi a aj s časom, ktorý pri odťahovaní strávite. Náklady na odťahovanie vozidla sa navyše zvyšujú v závislosti od cestnej vzdialenosti od väčších miest.

Výměna pneumatiky

Prepichnutú pneumatiku nemusíte hneď vymieňať. Stačí použiť súpravu na opravu pneumatík.

2. Výmena pneumatiky za rezervnú

Na výmenu pneumatiky za rezervnú už potrebujete okrem heveru a súpravy kľúčov určitú skúsenosť a zručnosť. Už od roku 2009 však nie je rezervné koleso súčasťou povinnej výbavy. Ak rezervu nevozíte, je vašou povinnosťou mať pri sebe súpravu na opravu pneumatík.

3. Súprava na opravu pneumatík

Súprava na opravu defektu pneumatiky je najrýchlejším a efektívnym riešením problému. Hlavnú úlohu v nej má tesniaca hmota obsahujúca zmes vlákien, polymérov a tuhnúcich činiteľov. Ako používať súpravu na opravu pneumatík, si vysvetlíme krok za krokom na príklade tesniacej hmoty SLIME. Viac o tomto neoceniteľnom pomocníkovi na cesty sa dočítate v článku Súpravy SLIME na opravu defektov pneumatík.

Ako použiť súpravu na opravu defektu pneumatiky?

  • Odskrutkujte nadstavec z konca čiernej čiapočky a použite ho na vybratie vložky z ventilu poškodenej pneumatiky.
  • Pripojte priloženú hadičku jedným koncom k fľaši s tesniacou hmotou a druhým k ventilu pneumatiky.
  • Z fľaše vytlačte požadované množstvo hmoty.
  • Pomocou vzduchového kompresora dofúknite pneumatiku na doporučený tlak.
  • Vyberte hadičku a naskrutkujte naspäť vložku ventilu.
  • Pôsobením odstredivej sily pri otáčaní kolesa sa hmota dostane k defektu a utesní ho.

Súprava na opravu pneumatík nezaberie toľko miesta ako rezervná pneumatika a je navyše multifunkčná. Môžete ju využiť aj na opravu lôpt, matracov a nafukovacích hračiek. Investícia sa vám určite oplatí, pretože náklady na obstaranie neprekročia cenu rezervnej pneumatiky a súpravu na opravu pneumatík môžete použiť opakovane.

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Nahoru