Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Rýchla oprava defektov je len dočasné riešenie

Je mnoho spôsobov, ako v krátkom čase opraviť defekt pneumatiky. Rýchla oprava sa iste bude hodiť, ak ste sa dostali do úzkych a potrebujete sa nejakým spôsobom pohnúť z miesta. Ide však len o provizórne riešenie a vždy je potom nutné urobiť dôkladnú plnohodnotnú opravu vzniknutej škody.

 

Čím všetkým sa dá utesniť poškodená pneumatika?

Najrýchlejším riešením je určite použitie sady na opravu defektov. Tých je viac druhov a majú rôzne vlastnosti.

Tesniace tmely sú rýchle a efektívne, ale používajte ich iba v prípade krajnej núdze. Táto metóda je totiž účinná len pri závade menšieho rozsahu a nepomôže vám pri oprave rozsiahleho poškodenia bočníc alebo väčšieho rezu niekde na pneumatike. Pretože nejde o plnohodnotný spôsob opravy, musíte potom pomalšie pokračovať v jazde. Naopak veľkou výhodou tesniacich tmelov je ich nízka obstarávacia cena a ľahká aj rýchla aplikácia.

Pravidelnou kontrolou nahustenia pneumatík výrazne znížite riziko defektu.

 

Ďalšou možnosťou je použitie opravnej lepiacej sady. Jej aplikácia je síce o niečo náročnejšia ako predchádzajúca uvedená možnosť, ale po oprave vám umožní pokračovať v jazde bežnou rýchlosťou. V niektorých prípadoch je však nutná demontáž kolesa a tiež je často potrebné potom nechať skontrolovať pneumatiku v pneuservise.

 

Nie všetky riešenia sú provizórne

Obľúbeným riešením týchto problémov je tiež používanie tzv. RunFlat pneumatík, ktoré vás aj s poškodenou pneumatikou dovezú ešte ďalších 80 km, čo je v našich končinách postačujúca vzdialenosť na vyhľadanie náležitej pomoci. Dlhodobo sú medzi vodičmi obľúbené napríklad RunFlat pneu Continental. Nech si už ale vyberiete ktoréhokoľvek výrobcu pneumatík, vždy počítajte s vyššou obstarávacou cenou oproti bežným pneumatikám.

Rezervné koleso bolo odjakživa súčasťou výbavy áut.

 

Ak dostanete defekt, je vždy najbezpečnejším variantom použitie rezervy. Tá vám umožní bezpečne pokračovať v ceste bez akýchkoľvek obmedzení. Ani v tomto prípade však nie je všetko zadarmo – rezervné koleso zaberie v kufri veľa miesta a jeho výmena vyžaduje pomerne náročnú operáciu.

Každá z uvedených metód má iste svoje výhody aj nevýhody. Nech sa už rozhodnete pre hociktorú z nich, nezabudnite potom zveriť kontrolu obutia vášho auta do rúk odborníkov. Profesionálne spravený servis vozidla je totiž jedným zo základných predpokladov bezpečnej jazdy, či sa už jedná o pneumatiky, alebo o celé vozidlo.

 

Zdroje foto: Wikimedia.org, Media.defense.gov

Nahoru