Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Run-flat pneumatiky: Ako funguje systém núdzového dojazdu?

Pocit bezpečia vo vozidle je neoceniteľný. Nie sú to však len airbagy, ktoré vás chránia pred nárazom, alebo systém ESP, ktorý zabráni šmyku. Svoju úlohu zohrávajú aj pneumatiky, ktoré by vás nemali sklamať, ideálne ani v prípade defektu. Ak vám výmena prepichnutého kolesa v hustej premávke naháňa hrôzu, riešením sú tzv. dojazdové pneumatiky. Ako fungujú a aké sú ich výhody a nevýhody, to sa dozviete v tomto článku.

Defekt pneumatiky na aute

Ak dostanete defekt „obyčajnej“ pneumatiky, musíte vymeniť koleso alebo zavolať asistenčnú službu. S run-flat pneumatikami však môžete bezpečne prejsť ešte asi 80 km.

Situácia, ktorá sa môže stať každému vodičovi

Predstavte si, že šoférujete a zrazu sa vaše auto horšie ovláda. Kolesá ťahajú na jednu stranu a vy zistíte, že ste dostali defekt. Niekedy si defekt nevšimnete okamžite, pretože pneumatika môže strácať tlak pomaly. Každé poškodenie pneumatiky však môže ohroziť vašu jazdu, preto by ste mali byť na takúto situáciu pripravení. Jednou z možností je už spomínaný systém núdzového dojazdu.

Ako fungujú dojazdové pneumatiky?

Tzv. run-flat pneumatiky dnes ponúka väčšina výrobcov. Ide o inovatívny systém konštrukcie pneumatiky, ktorý v prípade defektu udrží auto bezpečne na ceste. Celý fígeľ spočíva v tom, že pneumatiky majú zosilnené bočnice, takže môžete opatrne pokračovať v jazde ešte asi 80 km. Pneumatika síce ľahko spľaskne, ale nekrčí sa medzi ráfikom kolesa a vozovkou. V ideálnom prípade by ste mali jazdiť rýchlosťou maximálne 80 km/h.

Výhody systému núdzového dojazdu

  • Pneumatiky môžete používať na bežných ráfikoch.
  • Pri defekte nemusíte meniť koleso v hustej premávke, takže nemusíte voziť rezervu alebo volať odťahovú službu.
  • S prepichnutou run-flat pneumatikou môžete pokračovať v jazde rýchlosťou 80 km/h ešte ďalších 80 km, čo by vám malo stačiť na to, aby ste sa dostali domov alebo do najbližšieho pneuservisu.
  • Bez rezervnej pneumatiky v kufri bude vaše auto ľahšie, takže aj spotreba paliva bude o niečo nižšia.

Dostali ste defekt? S touto vychytávkou môžete za pár minút pokračovať v jazde. >>

Nevýhody run-flat pneumatík

Skutočnosť, že nebudete musieť meniť prepichnuté koleso počas jazdy, znie síce lákavo, ale má to jeden háčik. Dojazdové pneumatiky môžete použiť len vtedy, keď je vaše auto vybavené systémom kontroly tlaku v pneumatikách. Ak túto výbavu nemá, nezistíte, že tlak v pneumatike klesá, čo môže spôsobiť na ceste nebezpečné situácie. Senzory tlaku v pneumatikách musí mať podľa zákona každé nové auto vyrobené od 1. novembra 2014.

Ďalšou nevýhodou je, že prepichnutá pneumatika so systémom núdzového dojazdu sa nedá opraviť. Pre rozdielne opotrebovanie na druhej náprave si tak musíte do páru kúpiť aj novú pneumatiku.

Výstražná kontrolka senzora tlaku

Na pokles tlaku v pneumatikách vás upozorní kontrolka na palubnom počítači. Ak je teda vaše auto vybavené týmto systémom.

Ako spoznáte pneumatiku so systémom núdzového dojazdu?

Označenie systému núdzového dojazdu nájdete na bočnici letných aj zimných pneumatík. Každý výrobca však používa iné skratky, napr.:

Označenie pneumatík: Čo znamenajú čísla a písmená na bočnici? >>

Aj v AZ pneu si môžete vybrať pneumatiky so zosilnenou bočnicou. Vyhnete sa tak nepríjemným situáciám, keď na ceste dostane defekt. Ak sa vám dojazdové pneumatiky zdajú ako nevýhodná investícia a defekt vás zaskočí blízko Bratislavy, neváhajte kontaktovať náš servis.

 

Pozrieť si ponuku run-flat pneumatík

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru