Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Ak raz začnete behať, bude len otázkou času, kedy sa zapojíte do behov ako AZ pneu Vertical, hovorí Ivana Potočňáková z Psi na život

Vodiace psy z občianskeho združenia Psi na život pobežia na AZ pneu Vertical. Rozprávali sme sa s Ivanou Potočňákovou, členkou tohto združenia, ktorá má na starosti PR a fundraising. Prečítajte si rozhovor a dozviete sa, aké je poslanie Psi na život a aký program pripravujú na AZ pneu Vertical. A po dočítaní článku sa nezabudnite na beh zaregistrovať. 5 € z každého štartovného totiž pôjde práve na výcvik vodiacich psov združenia Psi na život.

Výcvik vodiacich psov Psi na život

Vodiace psy pobežia na AZ pneu Vertical. V rámci tohto podujatia pripravuje občianske združenie Psi na život sprievodný program špeciálne pre deti, ale aj ukážku výcviku psov pre celú rodinu.

Ako dlho funguje združenie Psi na život a aké je jeho hlavné poslanie?

V prvom rade by sme chceli veľmi pekne poďakovať za možnosť predstaviť sa a predovšetkým za príležitosť byť partnerom behu na Kobylu! Veľmi si to vážime a organizátorom aj hlavnému partnerovi AZ pneu sme úprimne vďační. Teraz k vašej otázke.

Občianske združenie Psi na život má formálne mladú históriu – bolo založené v náročnom covidovom roku 2020 – avšak jeho zakladateľky a členky majú dlhoročné skúsenosti z práce s ľuďmi s ťažkým zrakovým postihnutím aj s výchovou a výcvikom vodiacich psov. Rozhodnutie sústrediť naše znalosti, odbornosť a kontakty zo Slovenska aj zahraničia na pomoc ľuďom, ktorí ju potrebujú, sa pretavilo do založenia Psi na život. Organizácia sídli v Bratislave, naši dobrovoľní vychovávatelia šteniatok aj klienti (záujemcovia o vodiaceho psa i držitelia vodiacich psov) sú po celom Slovensku.

Záleží nám na tom, aby aj ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím žili plnohodnotne a nezávisle. Nedokážeme robiť zázraky, ale rozumieme psom. Pripravujeme psy na dôležitú kariéru – vstúpia do života človeka so zrakovým postihnutím a stanú sa jeho priateľom a pomocníkom. Našou misiou je vytvárať zohrané dvojice, ktorým sa spolu lepšie kráča životom. Pripravujeme Psi na život, s ktorými je psina. 🙂

Ako funguje vaša služba v praxi?

Ak sa človek s ťažkým zrakovým postihnutím rozhodne zmeniť svoj život smerom k samostatnosti a nezávislosti a chce sa stať držiteľom vodiaceho psa, je potrebné, aby mal vzťah k zvieratám a predovšetkým psom, bol pripravený na život so psom v interiéri a ovládal chôdzu s bielou palicou. Vodiaci pes je pomôckou určenou na kompenzáciu dôsledkov čiastočnej alebo úplnej straty zraku.

Kompenzuje zrak v oblasti orientácie a mobility. Na tieto účely je možné používať aj bielu palicu. Chôdza s vodiacim psom je plynulá a oslobodzuje jeho majiteľa od potreby neustálej kontroly priestoru a detekcie prekážok. V prípade neprehľadnej situácie vie pes účinne pomôcť a nájsť riešenie. Práca s palicou vyžaduje určitú mieru neustáleho sústredenia, kontroly správneho smeru, detekciu prekážok v priestore a výbornú znalosť prostredia.

Keď sa nevidiaci, ktorý je vhodným kandidátom na držiteľa vodiaceho psa, rozhodne pre tento zásadný krok, kontaktuje Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska alebo priamo našu organizáciu Psi na život. Na oboch kontaktoch dostane základné informácie. Je pravdepodobné, že na svojho nového životného priateľa a pomocníka si bude musieť chvíľu počkať.

Vodiaci pes na prechode

Vodiaci pes vie nájsť odbočky chodníkov vpravo, vľavo, otočiť sa a ísť naspäť. Vie previesť človeka cez otvorenú plochu v priamom smere, nájsť priechod pre chodcov – zebru, schody, dvere či miesto na sedenie v dopravnom prostriedku.

Pri vytváraní dvojíc nevidiaci – vodiaci pes starostlivo berieme do úvahy preferencie človeka so zrakovým postihnutím, jeho očakávania i temperament a zároveň povahu a fyzické schopnosti vodiaceho psa. Je jednoznačné, že schopnosť pracovať s vodiacim psom a postarať sa oňho posilňuje sebadôveru. Nevidiaci človek získa stálu spoločnosť najlepšieho priateľa a často vďaka psovi získa aj nové ľudské kontakty.

Aké sú hlavné výzvy pri výcviku vodiacich psov?

Psy, ktoré sa pripravujú na takúto náročnú kariéru, musia byť ľahko ovládateľné, nebojácne, sebavedomé, no zároveň pokojné. A to je výzva sama o sebe! Vhodnosť šteňaťa na kariéru vodiaceho psa pozorujeme už vo fáze výchovy v rodine dobrovoľníka – vychovávateľa. Po dovŕšení 1. roka života pes absolvuje formálne hodnotenie povahy pozostávajúce z GDBart testov a hodnotiacej prechádzky v meste s neznámym psovodom.

Na základe týchto testov a pozorovaní sa rozhodne, či bude zaradený do výcviku. Pes absolvuje kastráciu a preventívne vyšetrenia – najdôležitejšie je rӧntgenové vyšetrenie lakťových a bedrových kĺbov. Do výcviku postupujú len psy, ktoré sú na túto náročnú úlohu vhodné a pripravené. Jednou z ďalší veľkých výziev je aj správne „namiešať“ vodiacu dvojicu. V prvom roku života psa posudzujeme jeho povahu a vhodnosť na ďalší výcvik, odborníci z oblasti veterinárnej medicíny zase zhodnotia jeho zdravotný stav a kondíciu.

Už počas výcviku vodiaceho psa sa stretneme s jeho budúcim majiteľom v mieste jeho bydliska. Dvojica sa počas stretnutia zoznámi a začne sa učiť spoločnej komunikácii a spolupráci na základných zručnostiach. Vychutnajú si aj svoje prvé spoločné chvíle osamote. Je pre nás dôležité, aby obaja boli s výberom partnera spokojní. Po ukončení výcviku nasleduje zácvik práce nevidiaceho klienta s vodiacim psom.

Zácvik vodiaceho psa s budúcim majiteľom

Po úspešnom zložení skúšky vodiaceho psa pokračuje naša práca intenzívnou týždennou inštruktážou klienta v mieste jeho bydliska – dvojica sa zlaďuje a pripravuje sa na spolužitie.

Môžete sa podeliť o úspešný príbeh, ako vodiaci pes zmenil život nevidiaceho človeka?

S hnutím nevidiacich na Slovensku sa za tridsať rokov jeho existencie spája niekoľko silných mien. Jednoznačne medzi ne patrí meno Imricha Bartalosa, zakladateľa výcviku vodiacich psov a prvého riaditeľa oddelenia Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktoré sa tejto špecifickej téme začalo profesionálne venovať.

Imrich bol ako študent so zrakovým postihnutím žiakom Spojenej školy internátnej pre nevidiacich v Levoči. Na konzervatóriu v Prahe študoval hru na akordeóne a po ukončení štúdia špeciálnej a liečebnej pedagogiky sa stal učiteľom hudby na základnej umeleckej škole. Jeho život okrem lásky k hudbe výrazne ovplyvnil aj silný vzťah k štvornohým pomocníkom. Svojho prvého vodiaceho psa dostal vo veku 41 rokov. A bol to osudový moment. Na Slovensku v tom období nefungovalo žiadne stredisko, ktoré by sa výchove a výcviku vodiacich psov pre nevidiacich venovalo. Založiť ho a viesť prijal Imrich ako svoju životnú výzvu.

Začiatkom 90. rokov tak udalosti nabrali rýchly spád. V roku 1993 vznikol Klub držiteľov vodiacich psov, v tom istom roku Imrich Bartalos vycvičil a nevidiacemu klientovi odovzdal v našej krajine prvého vycvičeného vodiaceho psa. O dva roky neskôr sa súčasťou Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska stalo nové oddelenie výcviku vodiacich psov. To sa neskôr premenovalo na školu a Imrich sa stal jej riaditeľom. A aj my sme žiakmi tejto školy. Zakladajúce členky Psi na život tu pôsobili ako cvičiteľka, dobrovoľníčka, vychovávateľka či riaditeľka.

Psi na život na prechádzke v Bratislave

Po 9. roku veku psa cvičiteľka a veterinár posúdia, či je vhodné a žiaduce, aby pes pokračoval v práci. Rozhodujúci je jeho zdravotný stav a kondícia.

Na odkaz Imricha Bartalosa s hrdosťou a potešením nadväzujeme a posúvame výchovu a výcvik vodiacich psov k vyššej spokojnosti klienta a wellfare psa. Je aj zásluha Imricha, že za tých 30 rokov sa stovky nevidiacich stali držiteľmi vodiacich psov a legislatíva určujúca postavenie vodiaceho psa ako kompenzačnej pomôcky pre ľudí s ťažkým zrakovým postihnutím má európsky rozmer.

Ako dôležitá je pre Psi na život spolupráca s podujatiami ako AZ pneu Vertical?

Vodiaci pes je v zmysle legislatívy kompenzačnou pomôckou, na ktorú môže nevidiaci žiadateľ získať po splnení určitých podmienok príspevok prostredníctvom úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Náklady na výchovu a vycvičenie hotového vodiaceho psa sú však násobne vyššie, ako je príspevok od štátu.

Ako sme spomenuli, naše služby poskytujeme ľuďom s ťažkým zrakovým postihnutím bezplatne. Väčšina z nich je v dôsledku zdravotného znevýhodnenia na invalidnom dôchodku bez ďalšieho príjmu. Aj preto vyvíjame fundraisingové aktivity, aby sme princíp bezplatných služieb mohli dodržať. Je to nesmierne náročná vec. Bez pomoci firemných či individuálnych darcov a donorov by to nebolo možné. Zároveň sa snažíme senzibilizovať verejnosť. Ukazovať, že je potrebné byť vnímavý na potreby ľudí v okolí. A predovšetkým, že pomáhať má zmysel.

V našom združení sme už pred dvoma rokmi spojili dobrovoľnícke aktivity s voľnočasovými. V bielych tričkách s logom Psi na život sa aktívne zapájame do behov na kratšie či dlhšie trate. Naši štvornohí zverenci nás doposiaľ len výdatne povzbudzovali pred štartom a radostne vítali pre prebehnutí cieľom. Dúbravský beh na Kobylu AZ pneu Vertical bude prvým behom, na ktorom sa aktívne zúčastnia aj psy.

Vodiaci pes s inštruktorom so zakrytými očami

Odvážni účastníci AZ pneu Vertical si budú môcť vyskúšať chôdzu so zakrytými očami v sprievode vodiaceho psa.

Umožňuje to kratšia trať na 5 km, v májovom počasí už by dlhšia trať mohla byť pre zviera nebezpečná. Sme nesmierne vďační spoluorganizátorovi behu Milošovi Zágoršekovi, že nás oslovil s ušľachtilou myšlienkou – venovať práve našej organizácii časť zo štartovného. Takejto cti sa nám dostáva prvý raz. Vážime si to a garantujeme Milošovi, AZ pneu aj zúčastneným bežcom, že tento výnos je dobrou investíciou.

Spolu so Psi na život pomôžete nevidiacim doslova vrátiť sa do života – vodiaci pes je často skutočne sprievodcom do dní, kedy život človeka so zrakovým postihnutím dostáva úplne nový rozmer. Firmy, ktoré majú v DNA spoločenskú zodpovednosť, dokážu v spolupráci s mimovládnym sektorom meniť spoločnosť k lepšiemu. A o to by sme sa mali usilovať všetci – či už pracujeme v súkromnom, verejnom alebo neziskovom sektore.

Môžete prezradiť, čo pripravujete v rámci sprievodného programu pre návštevníkov AZ pneu Vertical?

Pre návštevníkov podujatia pripravujeme sprievodný program v dvoch blokoch – pre deti, ktoré sa zoznámia s našimi šteniatkami, a pre dospelých či celé rodiny ukážku výcviku vodiaceho psa. Šteniatka napriek veku ukážu, že od prvých dní svojho života sú nesmierne vnímavé a ľahko sa učia. Sú to labradorské retrívery z účelových chovov špeciálne na tento účel.

Okolo vodiacich psov sa vytvorili mýty, napríklad ten, že dokážu zaštekať toľkokrát, aké číslo má prichádzajúca električka. Toto, samozrejme, neladí s realitou. V našej prezentácii na AZ pneu Vertical ukážeme, čo vodiaci pes skutočne dokáže a čím môže byť nevidiacemu užitočný. Odvážni účastníci behu si budú môcť s prekrytými očami na vlastnej koži vyskúšať, aké je to vložiť dôveru do schopností vodiaceho psa a nechať sa viesť.

Koľko vodiacich psov pobeží na AZ pneu Vertical, prípadne v akých kategóriách?

S veľkou pravdepodobnosťou pobežia 4 vodiace psy v jednej z detských kategórií a v kategórii Päťka.

Cvičiteľky a vodiace psy z Psi na život

Trasa na 10 km by mohla byť v teplom máji pre vodiace psy nebezpečná. Pobežia okruh v detskej kategórii a Päťku.

Ako by ste v Psi na život nalákali bežcov aj verejnosť na účasť na pretekoch AZ pneu Vertical? 🙂

Kedysi sa hovorilo, že kto nie je na Facebooku, akoby ani nebol. Toto už patrí minulosti. Dnes platí kto nebehá, akoby nebol. Tá pozitívna vlna, ktorá poháňa bežcov do ďalších metrov a kilometrov, strhne každého. Stačí prekonať sám seba. A ak raz začnete behať a vydržíte pri tom aj po úvodných svaloviciach, už neprestanete. Bude len otázkou času, kedy sa zapojíte do behov, akým je napríklad AZ pneu Vertical. Obavy bokom, zisk vysoko a násobne prevýši odriekanie.

A v sobotu 25. mája 2024 v bratislavskej Dúbravke budú mať všetky benefity behu ešte pridanú hodnotu: pred behom si pohladkáte parťáka, ktorý možno kúsok pobeží vaším tempom. Vaše deti získajú pocit umocnený poznaním, že pomáhať je dôležité. A po behu sa vám stretnú oči so štvornohým stvorením, ktoré sa onedlho stane životnou oporou nevidiaceho človeka. Bude to skrátka beh s pridanou hodnotou. 🙂

A teraz to najdôležitejšie na záver. Ako môžu ľudia podporiť Psi na život, aj keď sa nezúčastnia AZ pneu Vertical?

Spôsobov podpory je viacero, vopred ďakujeme za každý jeden! Obdobie venovania 2 % je už za nami, no môžete si na nás spomenúť aj budúci rok a svoje 2 % presmerovať na nás – všetky potrebné informácie a tlačivá nájdete na našom webe Psi na život. Celoročne môžete buď jednorazovo alebo dokonca pravidelne posielať našim psom maškrty.

Alebo môžete pomôcť nájsť pre nevidiaceho správneho štvornohého parťáka prostredníctvom nášho Psindaru. Firemným partnerom ponúkame možnosť stať sa na 365 dní patrónom niektorého z našich psov. Firma si dokonca môže vybrať, či chce byť bronzovým, strieborným alebo zlatým patrónom. Ozvať sa nám môže na info@psinazivot.sk. V neposlednom rade budeme radi, ak budete sledovať Psi na život na Facebooku alebo na Instagrame.

Pani Potočňáková, ďakujem veľmi pekne za Váš čas a odpovede. A tešíme sa na stretnutie na AZ pneu Vertical. Veríme, že pre psov aj bežcov to bude nezabudnuteľný zážitok. 🙂

 

Registrovať sa na AZ pneu Vertical

 

Zdroj fotografií: Psi na život

Nahoru