Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Povinná výbava vozidla, dopravné predpisy a pokuty na Slovensku aktuálne

Máte pocit, že viete všetko o pravidlách a predpisoch platných na slovenských cestách? Je to celkom možné, ale v každom prípade je dobré si ich pripomenúť, pretože čo ak ste niečo prehliadli? V tomto článku vám zhrnieme najdôležitejšie pravidlá, ktoré by ste mali dodržiavať pri jazde na Slovensku, ako aj sankcie za ich porušenie.

Pokuta za prekročenie rýchlosti na Slovensku

Ak budete jazdiť na ceste rýchlosťou blesku, môžete na mieste dostať pokutu aj vo výške 650 eur.

Máte auto vybavené všetkým potrebným?

Každý motorista vie, že nemôže jazdiť len s olejom v motore a palivom v nádrži. Musí mať poruke aj povinnú výbavu. Podľa slovenskej legislatívy nesmiete vyraziť na cestu bez:

Nákladné vozidlá, autobusy a obytné vozidlá nad 3,5 tony musia mať aj funkčný hasiaci prístroj. Ak prepravujete dieťa, musíte mať preň detskú autosedačku alebo podsedák v závislosti od jeho veku, výšky a hmotnosti.

V zimnom období, od 15. novembra do 31. marca, je na úsekoch označených príkazovou dopravnou značkou „Snehové reťaze“ povinné mať nasadené snehové reťaze – ak je na ceste súvislá vrstva snehu alebo ľadu. Samozrejme, sú potrebné aj zimné pneumatiky s minimálnou hĺbkou dezénu 3 mm.

Sú lepšie oceľové alebo textilné snehové reťaze? >>

Maximálna povolená rýchlosť na Slovensku

Na Slovensku platia rovnaké rýchlostné limity pre osobné automobily a motocykle ako u našich susedov v Českej republike.

  • v obci 50 km/h
  • mimo obce 90 km/h
  • na diaľnici a rýchlostnej ceste 130 km/h
  • na diaľnici a rýchlostnej ceste v zastavanej oblasti 90 km/h

Pre nákladné vozidlá, autobusy a vozidlá s prívesom platia nižšie rýchlostné limity, ktoré sa líšia podľa hmotnosti a kategórie. Každé takéto vozidlo by malo byť označené nálepkou s maximálnou povolenou rýchlosťou.

Po diaľnici len s diaľničnou známkou

Na jazdu po vymedzených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku musíte mať elektronickú diaľničnú známku, ktorú si môžete kúpiť online alebo na predajných miestach, čerpacích staniciach či v samoobslužných zariadeniach. Diaľničná známka platí pre všetky motorové vozidlá do 3,5 tony (vrátane osobných automobilov, obytných automobilov a vozidiel kategórie M1 a N1). Motocykle sú od platenia diaľničnej známky oslobodené.

Diaľničnú známku si môžete kúpiť na:

  • 10 dní za 12 eur,
  • 30 dní za 17 eur
  • a na rok alebo na 365 dní za 60 eur.

Vozidlá nad 3,5 tony musia platiť mýto nielen na diaľniciach a rýchlostných cestách, ale aj na niektorých úsekoch ciest prvej triedy. Mýto sa platí elektronicky pomocou palubnej jednotky, ktorú si musíte vopred zakúpiť.

Prečítajte si všetko, čo potrebujete vedieť o elektronickej diaľničnej známke na Slovensku. >>

Polícia SR autá

V prípade policajnej kontroly zastavte, vypnite motor a stiahnite okienko. Z vozidla vystúpte až vtedy, keď vás o to policajt požiada.

Tolerancia alkoholu a telefonovanie počas jazdy

Povolené 0,2 promile sú už dávno minulosťou, na Slovensku platí nulová tolerancia alkoholu. Vedenie auta či motorky by ste si preto mali po požití alkoholu určite odpustiť. Ak vás zastaví policajná hliadka a požiada vás o vykonanie dychovej skúšky, nesmiete odmietnuť. V prípade nepreukázateľného výsledku alebo na vašu žiadosť môžete, podobne ako v Českej republike, požiadať o test alkoholu odobratím vzorky krvi. Počas jazdy je zakázané telefonovať, musíte použiť handsfree zariadenie.

Užitočné aplikácie, ktoré vám pomôžu nájsť parkovisko alebo zavolať záchranku. >>

Aké ďalšie pravidlá cestnej premávky platia na Slovensku?

Aké sú pokuty za prekročenie rýchlosti alebo za jazdu bez diaľničnej známky?

Ak na Slovensku porušíte dopravné predpisy, polícia vám môže uložiť pokutu. Jej výška sa líši v závislosti od závažnosti a okolností priestupku. Pokuty za „bežné“ priestupky sa riešia na mieste (alebo zaplatením na bankový účet do určitého termínu), zatiaľ čo závažnejšie priestupky sa riešia v správnom konaní. Proti pokute, s ktorou nesúhlasíte, sa môžete odvolať. Uvádzame príklady pokút za najčastejšie priestupky:

  • prekročenie rýchlosti – od 20 do 650 eur v závislosti od miery a miesta prekročenia, prekročenie rýchlosti o 60 km/h sa rieši v správnom konaní
  • vedenie vozidla pod vplyvom alkoholu alebo drog – od 200 do 1 000 eur a zákaz vedenia vozidla na 1 až 5 rokov, rieši sa v správnom konaní
  • jazda bez platnej diaľničnej známky – od 150 do 500 eur
  • jazda bez platných dokladov – 30 eur
  • telefonovanie počas jazdy – od 50 do 150 eur
  • nedodržanie bezpečnej vzdialenosti – 60 až 300 eur
  • jazda na červenú – až 300 eur
  • použitie antiradaru – 150 eur

Aké sú pokuty v obľúbených dovolenkových destináciách? >>

Nech už idete kamkoľvek, vždy si nezabudnite skontrolovať povinnú výbavu a doplniť chýbajúce položky. Na cestách sa nezaobídete bez pneumatík s kvalitným dezénom, ktoré vás bezpečne dovezú do cieľa.

 

Vybrať si kvalitné pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru