Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Pneumatiky v letectve – medzi nebom a zemou

Pneumatiky toho musia vydržať naozaj veľa. Neustále striedanie teplôt, v lete rozpálené cesty, v zime sneh a ľad, zlý povrch, nárazy a deformácie. Čo ale také pneumatiky používané v leteckej doprave?

Pneumatiky, ktoré obúvajú veľké dopravné lietadlá vrátane obrieho Airbusu A380, toho musia vydržať oveľa viac ako obutie pre osobné automobily. Do spomínaného Airbusu A380, čo je v súčasnosti najväčšie dopravné lietadlo na svete, sa zmestí v závislosti od konfigurácie 525–853 cestujúcich. Je teda jasné, že pneumatiky pre takýto kolos musia vydržať naozaj extrémne zaťaženie v mnohých ohľadoch.

Musia byť schopné uniesť váhu viac ako 30 ton, pričom vlastnú hmotnosť majú iba 360 kg. Musia vydržať ohromnú akceleráciu pri vzlete aj tvrdý dopad a intenzívne brzdenie pri pristátí. Počas letu odolávajú teplotám v rozpätí od -50 °C až po viac ako 100 °C, na ktoré sa zahrejú pri pristátí. Musia čeliť poškodeniu cudzími objektmi. Keby toto letecké pneumatiky nezvládali, následky by mohli byť fatálne.

Pneumatiky na podvozku Airbusu A380

Pneumatiky na dopravných lietadlách musia zvládnuť extrémne zaťaženie.

Mnoho dopravných lietadiel obúva firma Michelin. Je preferovaným výrobcom Airbusu i Boeingu, dvoch najväčších svetových producentov dopravných lietadiel. Možno preto, že do vývoja už Michelin vložil milióny EUR a má mnohoročné skúsenosti.

V Micheline pre tieto účely vyvinuli radiálnu technológiu NZG (Near Zero Growth). Pneumatiky vyrobené touto technológiou sú o 15 % ľahšie ako konvenčné radiálne pneumatiky. Vďaka použitiu nových modulárnych materiálov sa pneumatika toľko nedeformuje a je viac odolná voči poškodeniu. Tieto vlastnosti spolu s predĺženou životnosťou oceňujú letecké spoločnosti, pretože im to okrem iného šetrí náklady.

Aj pokrok v oblasti klasických pneumatík pre automobily ide dopredu a výrobcovia sa snažia dosiahnuť čo najlepších vlastností s využitím moderných materiálov. V našom staršom článku sa dočítate, akým smerom sa vývoj uberá a aká je budúcnosť pneumatík.

Letecké pneumatiky síce nepredávame, ale môžete si u nás v e-shope vybrať z naozaj širokej ponuky pneumatík pre vaše auto, a to nielen od Michelinu, ale aj od ostatných svetových výrobcov. A keď poletíte na dovolenku, môžete byť v kľude, pretože letecké pneumatiky sú konštruované na to, aby odolali naozaj extrémnym podmienkam pri prevádzke.

 

Zdroj foto: Commons.wikimedia.org

Nahoru