Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Pneumatiky a ich poruchy

Letné aj zimné pneumatiky sú maximálne vyťažené, ak na nich jazdíme často. Samozrejme, sú na takú záťaž vyrobené, no predsa sa môže stať, že narazíme na nejaký problém.

Poruchy pneumatík

Väčšina vodičov má strach z toho, že dostane počas jazdy defekt. To ale nie je jediná vec, ktorá ohrozuje vaše pneumatiky. Poruchy sa môžu nájsť aj na úplne nových gumách. Ak sa pri samotnej výrobe pneumatík ukáže nejaký problém, produkt je okamžite vyradený. Tieto chyby môže odhaliť špecializovaný stroj alebo školení pracovníci kontroly kvality. Pre podrobnejšie informácie o stave pneumatík sa po ich vyrobení niekoľko kusov rozreže a skontroluje sa tak stav podrobnejšie.

Za výrobnú vadu nepovažujeme zvýšenú hlučnosť alebo valivý odpor pneumatiky. Otáčaním kolies sa guma na vozovke zohrieva a deformuje. Valivý odpor vzniká pri trení pneumatiky počas jazdy. Pri vysokom valivom odpore sa zvyšuje aj spotreba paliva, pretože sa motor viac namáha. Tieto vlastnosti závisia od kvality kolies, ktoré si kúpite. Pred ich kúpou sa teda informujte o ich hlučnosti, šetrnosti pre životné prostredie a priľnavosti na vozovke.

Problémy, s ktorými sa môžete stretnúť na cestách

Pokiaľ pri pomalej jazde (do 15 km/h) na celom aute pociťujete slabé chvenie, vaše koleso môže byť poškodené. Znamená to, že zmenilo svoj pôvodný tvar. Je dôležité, aby ste v takomto prípade čím skôr odhalili poškodenie, pretože hrozí, že pneumatika strelí. Ak by sa takáto vec stala počas jazdy, nemuseli by ste situáciu ustáť a dostali by ste šmyk.

Ďalší problém môže nastať, ak narazíte pneumatikou napríklad do obrubníka. Pri náraze sa môže utrhnúť vnútorná konštrukcia kolesa, ktorá je vyrobená buď z oceľových alebo textilných laniek.

Uskladnenie letných pneumatík

Aj správne uskladnenie môže zabrániť poškodeniu pneumatík. Pred tým, ako pneumatiky uskladníte na zimu, skontrolujte ich stav. Letné gumy by mali mať opotrebovaný dezén maximálne do 1,6 mm. Ak zistíte, že prekročili túto hranicu, nepodceňte situáciu a na jar si zadovážte nové.

Pokiaľ sa chystáte obuť autu zimné pneumatiky, nezabudnite na to, že letné pneumatiky musíte niekam uskladniť. Najlepšie je nájsť pre ne tmavé a chladné miesto, kde nedopadajú slnečné lúče. Slnečné žiarenie a vlhko im nerobí dobre. Najlepším riešením je zavesiť ich na rafiky, napríklad na stenu garáže, aby sa nezmenil ich tvar. Zabránite tak ich poškodeniu alebo popraskaniu. Druhým riešením je pneumatiky položiť na zem a naukladať ich naležato na seba. Takto na nich nevzniknú žiadne poškodenia.

AZ-pneu.sk vám ponúka značkové kvalitné letné, zimné, ale aj celoročné pneumatiky na všetky druhy áut. Vyskúšajte si jazdu na bezpečných pneumatikách z e-shopu AZ-pneu a nebudete sklamaní.

Nahoru