Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Nokian – fínsky priekopník vo svete pneumatík

Už je tomu viac ako 80 rokov od chvíle, kedy boli vynájdené prvé zimné pneumatiky. Tento významný míľnik automobilových dejín má na svedomí fínsky výrobca pneumatík, firma Nokian Tyres.

V 30. rokoch dvadsiateho storočia začal rásť dopyt po pneumatikách vhodných do hlbokého mäkkého snehu. Konská preprava začala byť nahradzovaná prepravou prostredníctvom motorových vozidiel, ale cesty sa vtedy cez zimu zvyčajne neodhrnovali. Prevládajúcu časť prevádzky tvorili nákladné autá a autobusy, ktorých vodiči sa museli denne vysporiadavať s nástrahami zasnežených ciest.

Pneumatika do nepohody

Prvá zimná pneumatika bola vyrobená v roku 1934 a bola určená pre nákladné autá. Stalo sa tak na pôde firmy Suomen Gummitehdas Osakeyhtiö v Helsinkách, z ktorej neskôr  vznikla spoločnosť Nokian Tyres. Pneumatika dostala názov Kelirengas (Pneumatika do nepohody).

Vtedajší obchodný riaditeľ firmy, ktorá sa do tej doby zaoberala výrobou pneumatík pre bicykle alebo napríklad podrážok topánok, čoskoro pochopil, že ak bude počúvať priania zákazníkov a predajcov pneumatík, môže doslova zmeniť automobilový priemysel.

Šampión na snehu

Vzhľadom k nárastu dopravy tak prišla v roku 1936 na svet aj pneumatika určená pre osobné vozidlá. Dostala názov Hakkapeliitta a disponovala na vtedajšiu dobu skvelou priľnavosťou na zľadovatených a zasnežených severských cestách. Jej úplne nový vzor behúňa s priečnymi drážkami sa zahryzával do snehu ako pás, čím veľmi uľahčil jazdu do kopcov a odbúral zdĺhavé nasadzovanie snehových reťazí pred každým stúpaním.

Hoci boli tieto pneumatiky na svoju dobu jedinečné, boli vyrábané z podobnej zmesi ako letné pneumatiky a ich priľnavosť tak závisela iba na vzorke behúňa. Dnešné pneumatiky ale musia spĺňať omnoho vyššie nároky, a tak sa vývoj aj technológia výroby vďaka neustálym inováciám posunuli míľovými krokmi vpred.

Nokian sa stal špecialistom a odborníkom na zimné pneumatiky hlavne vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam s tvrdou severskou zimou. Na severe Fínska za polárnym kruhom si postavil moderné testovacie centrum, kde prebiehajú testy najnovších pneumatík v drsných prírodných podmienkach. Ďalšie centrum má v južnom Fínsku, kde pre zmenu testuje pneumatiky určené pre letnú prevádzku.

Zimní pneumatika Nokian WR D4

Model WR D4 disponuje vynikajúcou priľnavosťou a výbornou palivovou účinnosťou.  

Súčasníkom pôvodnej pneumatiky Hakkapeliitta je model Nokian HKPL R2, ktorý sa vyznačuje skvelou priľnavosťou na snehu i ľade. Ďalším zástupcom je Nokian WR D4, zrejme najpredávanejšia pneumatika tohto výrobcu. O jej kvalitách svedčí aj niekoľko umiestnení na popredných miestach v testoch.

Aj keď automobilová prevádzka je aj vďaka pneumatikám bezpečnejšia ako kedykoľvek predtým, stálym nepriateľom každého vodiča naďalej zostáva počasie. Nokian ale veľmi významne prispel k tomu, aby jazda v náročných zimných podmienkach bola pre každého motoristu čo najľahšia a najbezpečnejšia.

 

Zdroj foto: Vimeo.com

Nahoru