Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Kedy je správny čas prezutia pneumatík na zimné?

Vždy, keď sa blíži obdobie prezutia pneumatík na zimné, kolujú medzi vodičmi zažité mýty, ktoré je potrebné uviesť na pravú mieru. My vám prinášame tie najčastejšie omyly a nepresnosti, a tiež poradíme, kedy je ten správny čas na prezutie pneu pred zimou.

Prezutie pneumatík

S prezutím na zimné pneu by ste rozhodne nemali otáľať. Navštívte radšej autoservis skôr, ako budete musieť riešiť nepríjemné pokuty.

Mýty o zimných pneumatikách a prezutie pneu

  • Zimné pneumatiky sa využívajú kvôli snehu na vozovke

Hneď ako na jeseň či v zime klesne teplota pod +7 °C, letné pneumatiky strácajú pružnosť a tým aj priľnavosť k povrchu. Nie je podstatné, či na vozovke leží sneh, alebo námraza, aj keď sú zimné pneu pre tieto podmienky takisto prispôsobené. Pri poklese teplôt sú zimné pneumatiky bezpečnejšie aj na suchom povrchu.

  • Do mesta alebo na občasnú jazdu stačia v zime celoročné pneumatiky

Celoročné pneumatiky sú kompromisom medzi zimným a letným obutím. A na to je potrebné pamätať, pokiaľ sa na nich vydáme na cestu. Pre bezpečnosť je kvôli správnej priľnavosti vždy lepšie prezutie pneumatík na zimné. Celoročné pneumatiky si zaobstarajte, pokiaľ vychádzate na komunikáciu iba veľmi málo a v prípade veľmi zlého počasia si môžete dovoliť jazdu odložiť.

  • Zimné pneumatiky sa na snehu či ľade nekĺžu

Ani tie najkvalitnejšie zimné pneu vám nezaručia absolútnu stabilitu za nepriaznivých podmienok. Vždy teda prispôsobte štýl a rýchlosť jazdy stavu vozovky.

  • Jazda so zimnými pneumatikami nie je komfortná

Ak si zadovážite kvalitné zimné pneumatiky, pri jazde nepocítite žiadny rozdiel v komforte oproti letným pneu.

  • Prezuť na zimné pneu stačí len jednu nápravu

Pre zachovanie optimálnych vlastností pri jazde a bezpečnosti je vždy potrebné prezuť všetky kolesá, a to rovnakým modelom a s rovnakým stupňom opotrebenia. Že prezuť len dve pneumatiky vážne nestačí, si môžete prečítať aj v našom článku.

  • Zimné pneumatiky sú drahé

Nič nie je dosť drahé, ak investujete do bezpečnosti seba a svojich blízkych. Navyše, cenový rozdiel medzi zimnými a letnými pneu je zanedbateľný a môžete ho znížiť tým, že sa o zimné pneumatiky budete dobre starať a tým predĺžiť ich životnosť.

  • Od 1. novembra je prezutie pneumatík na zimné povinné bez výnimky

Ako je to naozaj, vám prezradíme nižšie.

Nie ste si istí, ako vybrať pneumatiky? Radi vám poradíme

Správne načasovanie prezutia pneumatík na zimné

A kedy sa teda musí oficiálne prezuť? Zákon ukladá povinnosť používať zimné pneumatiky od 15. novembra do 31. marca, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza.

  • Zákon myslí na nepredvídateľnosť počasia v danom období. Ak bude teplá jeseň a priaznivá predpoveď na ďalšie dni, nie sú zimné pneumatiky nevyhnutné už od 1. novembra, a to isté platí aj pre následné prezutie na letné pneu v prípade, že je počasie stabilne teplé už pred dátumom 31. marca.

Výnimkou je tiež stav krajnej núdze, napríklad ak potrebujete použiť rezervu na núdzové dojatie alebo prepraviť zranenú osobu do nemocnice.

Kedy sú zimné pneumatiky naozaj povinné?

  • ak na ceste leží sneh alebo už býva vozovka (napr. ráno) namrznutá,
  • keď môžeme predpokladať vyššie uvedené podmienky kdekoľvek na ceste,
  • hneď ako celodenné teploty klesnú pod +7 °C,
  • pri vjazde na komunikáciu označenú príkazom použitia zimnej výbavy.

Nech už sa v zákone a všetkých príručkách sveta píše čokoľvek, buďte aj tak pripravení na to, že poveternostné podmienky sa, obzvlášť na jar, môžu obratom zmeniť. A v tej chvíli nájsť pneuservis, ktorý bude mať voľný termín, býva spravidla „o nervy“. Pamätajte na prezutie pneumatík na zimné včas a predídete zbytočným komplikáciám.

 

Zdroje fotografií: Depositphotos.com; Wikimedia.org

Nahoru