Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Kedy je správny čas na prezutie zimných pneumatík

Teplé letné dni sú už, žiaľ, za nami a ani sa nenazdáme a budeme sa prebúdzať do chladných, zamrznutých rán. Výmenu zimných pneumatík preto netreba podceňovať a nechávať si ju na poslednú chvíľu.

Kedy je správny čas na prezutie zimných pneumatíkPoužívanie zimných pneumatík je dôležité nielen kvôli našej bezpečnosti, ale aj preto, že nám to prikazuje zákon. Spomenúť si na povinné prezutie letných pneumatík za zimné až pri prvom napadnutom snehu môže byť niekedy neskoro.

Čo nám káže zákon

Na Slovensku nám zákon ukladá povinnosť používať zimné pneumatiky v období od 15. novembra do 31. marca, a to vtedy, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza. V takomto prípade teda môžu motoristi jazdiť po slovenských cestách len vtedy, keď majú na všetkých nápravách nainštalované zimné pneumatiky.

Kedy je správny čas na prezutie zimných pneumatíkAk by ste tak neurobili, hrozí vám mastná pokuta. Okrem toho by vám v prípade nehody poisťovňa, v ktorej máte uzatvorené povinné zmluvné poistenie či havarijné poistenie, mohla krátiť poistné plnenie. Škoda by vás tak vyšla oveľa drahšie, ako kúpenie nových zimných pneumatík.

Čo káže zdravý rozum

Hoci nám zákon stanovuje presné obdobie i podmienky, kedy musíme auto prezuť do zimných pneumatík, spoliehať by sme sa mali predovšetkým na svoj zdravý rozum. Treba sledovať počasie a predvídať. Veď, koniec koncov, pneumatiky neprezúvame len kvôli zákonu, ale hlavne kvôli svojej bezpečnosti. Zo skúseností mnohých motoristov možno povedať, že ideálny čas na prezutie vozidla do zimných pneumatík je v období, keď teplota dosahuje 7°C a menej.

Kedy je správny čas na prezutie zimných pneumatíkDo úvahy treba rozhodne brať aj čas, v ktorom sa zvyknete pohybovať na cestách. Ak totiž teploty klesajú pod 7°C len skoro ráno a neskoro večer, no vy jazdíte intenzívne počas celého dňa, kedy teploty siahajú napríklad až na 15°C, nemusíte sa s prezúvaním pneumatík unáhliť. Vyššie teploty zimným pneumatikám totiž neprospievajú. Ak ale jazdíte do práce najmä skoro ráno a domov sa vraciate neskoro večer, pokojne môžete svoje auto prezuť.

Prečo vlastne potrebujeme zimné pneumatiky?

Najzákladnejším rozdielom zimných pneumatík v porovnaní s letnými je jednoznačne to, že takpovediac nezamŕzajú. Pri teplotách nižších ako 7°C majú oproti letným pneumatikám lepšiu priľnavosť na snehu, ľade, ako aj na suchej ceste. Okrem toho poskytujú väčšiu stabilitu pri prejazde zákrutami či pri náhlej zmene smeru jazdy a majú podstatne kratšiu brzdnú dráhu.

Skontrolujte si dezén

Ak dlhodobo používate staré zimné pneumatiky, nemali by ste zabúdať na kontrolu hĺbky dezénu. Ide o hĺbku drážok na pneumatikách. Podľa stanovených noriem môže byť dezén na letných pneumatikách zošúchaný maximálne do 1,6 milimetra, pri zimných pneumatikách maximálne do štyroch milimetrov.

Jazda na veľmi opotrebovaných pneumatikách je nebezpečná, preto netreba riskovať, ale radšej si kúpiť sadu nových, s ktorými sa budete na cestách cítiť spoľahlivo. Veľký výber kvalitných zimných pneumatík za akčné ceny nájdete na webovej stránke az-pneu.sk.

Nahoru