Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Ideme na hory

Rovnako ako každý rok, aj tento rok sa tisíce lyžiarov vydajú na zimnú dovolenku, mnohí vlastným autom. Či sa už chystáte do zahraničia, alebo ostanete verní českým horám, nepodceňujte prípravu auta na zimnú sezónu. V dnešnom článku sa pozrieme na to najdôležitejšie, na čo by ste nemali zabudnúť pred cestou do hôr.

Netreba asi pripomínať, že základom je mať na vozidle kvalitné zimné pneumatiky s dostatočne hlbokou vzorkou. Tá ovplyvní to, ako sa bude auto správať na snehu (a nielen na ňom). Vďaka hlbšej vzorke a mnohým lamelám majú pneumatiky lepší záber a ich brzdná dráha je oproti ojazdeným pneumatikám až o niekoľko metrov kratšia.

Výrobcov pneumatík je celý rad, odporúčame spoliehať sa skôr na preverené a známe značky, ktoré majú s vývojom zimných pneumatík mnohoročné skúsenosti. U nás sú veľmi obľúbené pneumatiky Barum.

Pozor na dopravné značky

Na našich horách sa môžeme stretnúť aj s jednou špeciálnou dopravnou značkou. Značka C14 „Použiť protisklzové reťaze“, nám prikazuje ďalšiu jazdu až po nasadení snehových reťazí na hnacie kolesá. Mimo oblasti označené touto značkou závisí nasadenie reťazí úplne od rozhodnutia vodiča. Keďže je to značka príkazová, za jej nerešpektovanie nám hrozí pokuta.

V cudzine platia iné pravidlá

Kto absolvoval autoškolu, mal by vedieť, aká je u nás povinná výbava. Ak sa ale vydávate do zahraničia, v každej krajine je to trochu inak ohľadom používania zimného obutia a minimálnej povolenej hĺbky dezénu. Prečítajte si, aké sú pravidlá pre zimné pneumatiky a povinnú výbavu v cudzine.

Autá na ceste vedúcej do hôr

Skôr ako sa vydáte v zime do hôr, pripravte na to aj svoje vozidlo.

Zdroj foto: Pxhere.com

Dodržujte prestávky

V zime je riadenie oveľa náročnejšie ako v lete. Je skôr tma, často býva zlá viditeľnosť a cesty sú mokré, namrznuté, alebo s vrstvou snehu. To je pre vodičov náročnejšie. Maximálne po dvoch hodinách jazdy by sme si mali dať krátku prestávku, pretiahnuť sa, vyvetrať vykúrené auto. Nestresujte sa, radšej sa vydajte na cestu o niečo skôr a doprajte si pred cestou viac odpočinku.

Pri balení a ukladaní batožiny do kufra auta nezabudnite na to, že čokoľvek, čo ostane voľne na veku batožinového priestoru alebo medzi sedačkami, môže v prípade nehody pôsobiť ako vystrelený projektil. Preto sa snažte všetky veci dať do kufra a lyže či snowboard upevniť do držiakov na strechu, prípadne uzamknúť do strešného boxu.

Nech sa už vydávate kamkoľvek, užite si zimnú dovolenku podľa svojich predstáv. Ak budete mať auto pripravené na zimu, nemôže vás na horách zaskočiť ani čerstvá snehová nádielka.

 

 

Nahoru