Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Dobre uskladnené pneumatiky vám poslúžia dlhšie

Skladovanie pneumatík vôbec nie je také jednoduché, ako by ste si možno mohli myslieť. Ak plánujete odložiť svoje letné pneumatiky na „zimný spánok“ a chcete, aby vám poslúžili aj ďalšiu sezónu, mali by ste sa riadiť určitými pravidlami. Tie najdôležitejšie z nich sme pre vás zhrnuli v nasledujúcich riadkoch.

Skladujte v tme, chlade a suchu

Základným pravidlom pri uskladňovaní pneumatík mimo sezóny je vybrať si správnu miestnosť. Ak svoje pneumatiky nezveríte do rúk pneuservisu, mali by ste mať na pamäti, že ich treba skladovať v tmavých, chladných, suchých miestnostiach. Ideálne sú napríklad garáže či pivnice. Slnko, teplo, mráz, ale aj prievan môže totiž značne znížiť životnosť pneumatík. Treba si však dávať pozor aj na vlhko či možný styk pneumatík s olejmi, benzínmi, riadidlami alebo inými chemickými prostriedkami.

Dobre uskladnené pneumatiky vám poslúžia dlhšie

Kolesá s pneumatikami nezabudnite označiť

Pri odmontovaní kolies z auta nezabudnite na ich viditeľné označenie. V ďalšej sezóne ich tak budete vedieť namontovať na správnu stranu a prípadne aj prehodiť medzi prednou a zadnou nápravou. Ideálne je, pri dodržaní rovnakých strán, prehodiť pneumatiky po osiach. Inak povedané, vymeňte ľavú prednú pneumatiku za ľavú zadnú a pravú prednú za pravú zadnú. Vďaka tomu dosiahnete to, že pneumatiky sa budú opotrebovávať rovnomernejšie, vďaka čomu sa predĺži ich životnosť.

Zvýšte tlak pneumatík a zmerajte hĺbku dezénu

To sú ďalšie dôležité veci, na ktoré pri uskladňovaní pneumatík treba myslieť. Skôr ako pneumatiky odložíte, zvýšte v nich tlak o 0,5 baru. Tlak v pneumatikách na diskoch by mal byť 1 bar. Čo sa týka dezénu, pri letných pneumatikách by jeho hĺbka podľa zákona nemala byť menšia ako 1,6 mm a pri zimných pneumatikách nesmie klesnúť pod 3 mm. Pneumatiky s dezénom nižším, ako určuje zákon, rozhodne vymeňte za nové.

Nič nie je večné, ani životnosť pneumatík

Nad kúpou nových pneumatík by ste mali rozmýšľať aj vtedy, ak pneumatiky používate dlhšie ako šesť rokov. Aj pneumatika má totiž svoju životnosť a s pribúdajúcimi rokmi a opotrebovaním klesajú jej jazdné vlastnosti. Vek pneumatiky zistíte vďaka číslu DOT, ktoré sa nachádza na bočnici. Napríklad DOT 3009 znamená, že pneumatika bola vyrobená v tridsiatom týždni v roku 2009 a je teda najvyšší čas na jej výmenu.

Pozor na poškodenia

Skôr než pneumatiky zložíte z vozidla, poriadne ich prezrite a skontrolujte ich povrch, tak na plášti, ako aj na bočnici. Presvedčte sa o tom, či pneumatika nie je poškodená, a odstráňte z nej všetky cudzie predmety, ako napríklad štrk. Kamienky by sa totižto mohli vrezať do plášťa pneumatiky a značne ju poškodiť.

Dobre uskladnené pneumatiky vám poslúžia dlhšie

Pneumatiky s diskami ukladajte vodorovne, bez diskov zvislo

Dôležité je tiež to, ako pneumatiky ukladáte. Ak ich skladujete na diskoch, najlepšie je naukladať ich na podlahu bokom na seba a poprekladať kartónom. Pomocou háčikov ich môžete aj zavesiť na stenu. Takýmito spôsobmi uloženia predídete preliačeniu dotykovej plochy pneumatiky.

Avšak pneumatiky, ktoré sú z diskov vyzuté, nie je vhodné naukladať na seba vodorovne, pretože kvôli pôsobeniu veľkej hmotnosti pneumatík by mohla najnižšie položená pneumatika nadobudnúť neodstrániteľné poškodenia. Preto pneumatiky bez diskov skladujte naukladané vedľa seba vo zvislej polohe. V oboch prípadoch však nezabudnite počas „oddychu“ pneumatík na ich otáčanie. Najmä pri pneumatikách vyzutých z diskov je vhodné otáčať ich minimálne raz za mesiac, najlepšie ale každé dva týždne.

Pred novou sezónou nezabudnite na vyváženie

Hlavne ak počas doby uskladnenia nechávate pneumatiky na diskoch, pred ich opätovným použitím nezabudnite na ich vyváženie. Nesprávne vyvážené pneumatiky by mohli rozhodiť geometriu celého auta alebo sa správať nevyspytateľne, čím by ste mohli ohroziť svoju bezpečnosť a rovnako i bezpečnosť vašich spolujazdcov.

AZ pneu – pneuservis v Bratislave, ktorý sa o vás postará.

Ak nechcete mať starosti s uskladnením pneumatík, obrátiť sa môžete, samozrejme, na AZ pneu, pretože s nami zvládnete každú sezónu na cestách bez problémov. Či už sa rozhodnete, že u si u nás chcete nechať pneumatiky uskladniť, alebo vyvážiť, radi vám pomôžeme. A ak zistíte, že vaše auto už nevyhnutne potrebuje nové prezutie, u nás nájdete kvalitné pneumatiky za naozaj výhodné ceny. Presvedčte sa.

Nahoru