Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Čo je vzdušná hrdza a ako zabrániť jej výskytu na vašom aute?

Hoci mnohí majitelia vozidiel poznajú vzdušnú (náletovú) hrdzu, pre niektorých je to stále neznámy pojem. Tento nevítaný hosť môže negatívne ovplyvniť vzhľad a stav laku na vašom aute, preto mu treba venovať špeciálnu starostlivosť. V tomto článku sa pozrieme na to, čo presne vzdušná hrdza je a ako sa jej môžete zbaviť, aby ste udržali lak v čo najlepšom stave.

Leštenie laku auta

Voskovanie a leštenie je až záverečná fáza. Najskôr sa musíte postarať o dekontamináciu laku.

Skôr ako sa bližšie pozrieme na vzdušnú hrdzu, je potrebné spomenúť jednu vec. Lak na aute je podobne pórovitý ako koža. A práve do týchto pórov sa usadzujú okolité nečistoty – prach, peľ zo stromov, asfalt, hmyz, vtáčí trus alebo už spomínaná vzdušná hrdza. Ak sa včas nezasiahne, lak degraduje a auto prinajmenšom stráca na kráse. Preto by ste nemali zanedbávať pravidelnú kontrolu povrchu karosérie.

Číha na vaše auto vo vzduchu

Atmosférická, alebo aj vzdušná korózia, ako sa vzdušnej hrdzi tiež hovorí, je jemný železitý prach, ktorý sa šíri vzduchom. Uvoľňuje sa z brzdových kotúčov pri brzdení, ale napríklad aj z električkových a železničných tratí. Tieto čiastočky sú pomerne ostré, takže sa do laku ľahko zaseknú. Nenapadajú však len kapotu, dvere alebo blatníky. Zachytia sa aj na diskoch

Vzdušná hrdza nie je na aute spočiatku viditeľná, škvrny začnú vznikať až reakciou s kyslíkom a vlhkosťou. Ak máte auto svetlej farby, môžete na ňom aj voľným okom vidieť žlté, oranžové alebo hnedé škvrny. Zradnejšie sú tmavé odtiene, na ktorých si bez pozornejšieho sledovania vzdušnú hrdzu nevšimnete.

Hliníkové, alebo plechové disky? Vieme, ktoré víťazia v najdôležitejších disciplínach. >>

Dá sa so vzdušnou hrdzou bojovať?

Vzdušná korózia ničí hladkú štruktúru laku a znižuje tak jeho kvalitu. Dobrou správou je, že nejde o koróziu automobilu ako takú. Môže k nej však postupne dôjsť, ak budete tento jav ignorovať. „Zapečená“ vzdušná hrdza totiž môže preniknúť do hĺbky laku a spôsobiť trvalé poškodenie. Ak na svojom aute objavíte hrdzavé bodky, ktoré sa tvrdohlavo držia laku aj po umytí, mali by ste zasiahnuť čo najskôr.

Postupujúca korózia na aute

Obzvlášť citlivé sú lemy blatníkov a prahy. Ak budete vzdušnú hrdzu ignorovať, začnú sa tvoriť bubliny a laku hrozí nenávratné poškodenie.

Ako odstrániť vzdušnú hrdzu

V tomto prípade nestačí bežne umyť auto. Musíte si zaobstarať špeciálny čistič (často je na ňom uvedený názov Iron Remover), ktorý si poradí aj so zapečeným železitým prachom. Funguje na chemickej báze, ale nemusíte sa obávať, že by lak rozleptal alebo inak poničil. Je šetrný a naozaj slúži len svojmu účelu. Navyše zbaví vaše auto mastnoty a zažratej špiny. Aby bol efekt čističa čo najlepší, musíte dodržať postup uvedený výrobcom. Zhrnieme pre vás aspoň stručne základné kroky:

  • Najprv auto umyte a nechajte ho vyschnúť. Ak by ste čistič použili na mokrý povrch, nebol by taký účinný.
  • Na suché auto nastriekajte odstraňovač hrdze a nechajte ho pôsobiť približne 5 minút. Po chvíli uvidíte, ako sa auto sfarbí do fialova (čím je fialovejšie, tým viac hrdze máte na aute). Je to znak toho, že prípravok reaguje so železom.
  • Čistič na aute nesmie zaschnúť, preto ho dôkladne opláchnite vodou.
  • Potom môžete zopakovať umývanie šampónom, prípadne sa pustiť do voskovania.

Pozor, túto dekontamináciu nikdy nevykonávajte v prírode alebo tam, kde odpadová voda neprechádza čističkou. Ideálne to môžete urobiť v autoumyvárni, ale obrátiť sa môžete aj na špecializované firmy, ktoré ponúkajú túto službu.

Prečo nepodceňovať prevenciu korózie na aute? >>

Dôležitá je pravidelnosť

Jednorazová dekontaminácia laku od vzdušnej hrdze nie je samospasiteľná. Vzduchom sa šíriace častice sú takmer všadeprítomné, najmä v blízkosti frekventovaných ciest, koľajísk alebo priemyselných areálov. Venujte preto laku pravidelnú starostlivosť, aby ste minimalizovali riziko jeho nenávratného poškodenia, predĺžili jeho životnosť a zachovali pôvodný lesk a krásu vášho dvojstopového miláčika.

Máte skorodované disky a nechcete riešiť ich opravu? Kúpte si nové hliníkové disky, ktoré oživia vaše vozidlo. V našom e-shope si ich vyfiltrujte priamo podľa typu vozidla alebo podľa rozmerov.

 

Vybrať si nové disky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru