Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Chystáte sa autom na dovolenku do Chorvátska? Poradíme vám, ako ušetriť za diaľničné poplatky!

Dovolenková sezóna síce pomaly končí, ale vy sa možno na cestu za morom, relaxáciou a rodinnou pohodou ešte len chystáte. Pravdepodobne teraz počítate, koľko vás dovolenka bude v praxi stáť, a lámete si hlavu nad tým, ako astronomické výdavky aspoň trochu znížiť. Nemalé peniaze možno ušetriť napríklad na diaľničných poplatkoch. Chcete vedieť, v akej krajine sa oplatí kúpiť predplatené diaľničné kupóny alebo kde môžete zaplatiť mýto vopred ešte z pohodlia domova? AZ Pneu vám poradí, ako ušetriť za diaľničné poplatky v roku 2018!

Dálniční poplatky Chorvatsko 2018

Za diaľničné poplatky v Chorvátsku alebo v Taliansku môžete výrazne ušetriť.

Diaľničné poplatky – Chorvátsko 2018

Keď sa Slováci vydávajú autom na dovolenku, ich najčastejším cieľom je stále Chorvátsko. Ak aj vy patríte medzi pravidelných návštevníkov Dubrovníka, Hvaru alebo Istrie, určite dobre viete, že sa na tunajších diaľniciach platí poplatok za prejazd prostredníctvom mýtnych brán. Rovnako ako väčšina iných chorvátskych služieb sa aj mýto môže pochváliť veľmi ľudovou cenou – 40 chorvátskych kún (približne 5 EUR) za každých sto najazdených kilometrov.

Čo už však možno neviete, že na cestovaní medzi slnečnými plážami môžete výrazne ušetriť s pomocou predplatených kupónov s mesačnou alebo ročnou platnosťou. Ak sa tak chystáte na poriadne dlhú dovolenku alebo budete Chorvátsko navštevovať opakovane, rozhodne nad ich kúpou popremýšľajte, mýto pre vás vo výsledku bude lacnejšie o celých 10 %.

Diaľničné poplatky – Taliansko 2018

Keď sa budete chystať na dovolenku autom do Talianska, rovno si pripravte aj dostatok peňazí na mýto. Oproti Chorvátsku sú diaľničné poplatky v krajine pizze, pneumatík Pirelli a Valentína Rossiho trochu drahšie – priemerne zaplatíte 9 EUR na 100 kilometrov. Okrem toho si priplatíte tiež za prejazd tunelov, konkrétne:

  • Grand St Bernard Tunnel – 25,10 EUR
  • Monte Bianco Tunnel – 42,40 EUR
  • Munt La Schera Tunnel – 32/38,50 EUR
  • Tunnel du Frejus – 43,50 EUR

Aj v Taliansku však môžete za diaľničné poplatky ušetriť. Stačí, keď si mýto predplatíte v systéme Telepass alebo využijete predplatené karty Viacard.

Diaľničné poplatky – Maďarsko 2018

Ak sa chystáte na Balaton, budete potrebovať elektronickú diaľničnú známku, ktorú si môžete samozrejme objednať online. Na dobu dovolenky vám pravdepodobne bude stačiť jej týždenný variant, ktorý vás bude stáť 2 975 HUF alebo tiež 9 EUR. Ak by ste sa však jazdy autom po Maďarsku nemohli nabažiť, môžete si jazdu po tamojších diaľniciach predplatiť tiež na mesiac (4 780 HUF – cca 15 UR) alebo rovno na celý rok (42 980 HUF – cca 134 EUR).

Diaľničné poplatky – Nemecko 2018

Na prvý pohľad by sa možno mohlo zdať, že nech už pôjdete na dovolenku kamkoľvek, privítajú vás všade diaľničné poplatky. V cieľových destináciách sa síce mýtu naozaj nevyhnete, začiatok cesty do Chorvátska alebo Talianska vám však určite spríjemní cesta cez Nemecko. Na jeho sieti vysoko kvalitných diaľnic si konečne plne užijete dojem z jazdy na prémiových pneumatikách. Mýto stále platia len vodiči vozidiel s hmotnosťou od 7,5 tony a vyššou, pre väčšinu slovenských výletníkov tak budú nemecké diaľnice celkom zadarmo. Nemusíte tak riešiť žiadne poplatky a jazdu na dovolenku si môžete poriadne užiť. Tak šliapnite na plyn a šťastnú cestu!

 

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Nahoru