Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Autožiarovky už nie sú povinné! Aj napriek tomu je dobré vedieť, ako ich vymeniť

Od októbra roku 2018 platí zmena vyhlášky, ktorá ruší okrem iného aj nutnosť voziť náhradné autožiarovky ako súčasť povinnej výbavy. Dôvodom tejto zmeny sú moderné konštrukcie novších automobilov, ktoré sú na svojpomocnú výmenu žiarovky príliš zložité, a tiež nový typ osvetlenia, ktorého výmena nie je pre laikov bezpečná. Ak ste ale vodičom staršieho vozidla, je rozumnejšie mať k dispozícii náhradnú súpravu autožiaroviek. Už len preto, že na starších vozidlách je riziko zlyhania svetla oveľa vyššie a táto situácia vás môže zastihnúť v najmenej vhodnom čase.

Výměna světel u auta

Výmena svetiel na aute je niekedy hračka, inokedy budete potrebovať autoservis.

Váhate, ktoré autožiarovky sú vhodné pre vaše vozidlo a budú vyhovovať vašim preferenciám? Pred samotným výberom si ujasnite, aký typ svetla potrebujete, a tiež aký má mať žiarovka tvar pätice, príkon, napätie a svetelný tok. Prvým krokom pred výmenou autožiarovky je otvorenie manuálu vozidla, lebo každý model je iný a univerzálny postup pre všetky jednoducho neexistuje.

Autožiarovky podľa typu svetiel

Halogénové autožiarovky

Výhodou halogénových autožiaroviek je optimálna svetelná účinnosť, nízka obstarávacia cena, spoľahlivosť, odolnosť a v prípade starších vozidiel aj ľahká svojpomocná inštalácia.

Ako negatívum je treba uviesť kratšiu životnosť oproti nižšie uvedeným typom a nemôžu konkurovať svojim modernejším súperom tiež vo svietivosti.

Xenónové autožiarovky/výbojky

Vozidlo s xenónovou výbojkou poznáte na ceste už z diaľky. Svetlo je až 2x silnejšie ako v prípade halogénových príbuzných a má bielu farbu s modrým nádychom. Vyššia účinnosť kráča ruku v ruke s väčšou bezpečnosťou v nočnej premávke.

Ako to už býva, za viac muziky si tiež viac priplatíte, xenónový svetlomet sa vám ale odplatí nižšou spotrebou oproti halogénovým žiarovkám.

Výmena xenónových výbojok vyžaduje zručnosť, použitie náradia a pre laika nie je bezpečná! Treba ju teda zveriť autoservisu.

LED autožiarovky

„LEDky“ sa používajú hlavne v interiéri vozidla na osvetlenie palubnej dosky alebo kufra. Do svetlometov, smerových, brzdových a pozičných svetiel sa ale používať nesmú, lebo nemajú homologizáciu na premávku na pozemných komunikáciách. Špeciálne homologizované LED svetlá ale možno využívať na denné svietenie.

Nespornou výhodou LED osvetlenia je až 25x dlhšia životnosť, než v prípade halogénových žiaroviek.

Autožiarovky podľa tvaru pätice

Tvar pätice rozlišuje, pre ktoré svetlo je žiarovka určená. Je to tá časť svietidla, ktorá sa upevňuje a slúži na prepojenie so zdrojom. Podrobnosti o tom, ktoré autožiarovky podľa typu pätice sú určené na vaše auto, sa zase dočítate v manuáli k vozidlu, alebo ich zistíte po vybratí žiarovky. Najčastejšie je pätica označená písmenom H a číslom.

Svetelný tok autožiarovky

Svetelný tok je udávaný v lúmenoch a určuje intenzitu svetla. Kvalitné autožiarovky majú hodnotu svetelného toku od 1500 lúmenov vyššie. Záleží tiaž na vás, aké intenzívne svetlo vám pri jazde vyhovuje.

Príkon a napätie autožiarovky

Maximálny príkon autožiaroviek je 55 W, napätie bežných žiaroviek osobných automobilov je 12 V, u xenónových svetiel je však vyššie. Tieto hodnoty si takisto nájdete v manuáli k vozidlu.  

Výmena svetiel

Ako už bolo uvedené vyššie, do výmeny xenónových výbojok sa z bezpečnostných dôvodov nepúšťajte a radšej vyhľadajte preverený autoservis. A tiež sme už spomenuli, že každé vozidlo má svoj spôsob, ako sa k žiarovke dostať, ktorý nájdete v manuáli. Preto uvedieme iba príklady, ako možno vymeniť svetlá na niektorých modeloch áut.

Škoda Fabia I

Fiat Punto

Toyota Corolla

Univerzálne rady pre všetky typy svetiel

  • Dajte pozor na veľmi lacné autožiarovky zo supermarketov a čerpacích staníc. Spoľahnite sa radšej na špecializované obchody a e-shopy s dobrými referenciami, v ktorých sú potreby pre motoristov neporovnateľne kvalitnejšie a spoľahlivejšie.
  • Na autožiarovke skontrolujte homologizáciu, teda či je schválená na prevádzku. V ČR sa jedná o označenie E8.
  • Nikdy nepoužívajte autožiarovky so zafarbeným svetlom. Na našom území je povolené iba biele spektrum a ľahký nádych modrej u xenónových svetiel.
  • Ak sa pustíte do výmeny svetiel sami, nikdy nesiahajte na žiarovku holými rukami. Mastný pot neprospieva povrchu žiarovky a mohlo by dôjsť k poškodeniu.
  • Pred výmenou nechajte žiarovky dostatočne vychladnúť.
  • Vonkajšiu stranu svetiel udržujte kvôli bezpečnosti prevádzky v čistote, v zime nezabúdajte svetlá očistiť od snehu a námrazy.
  • Pri výmene sa odporúča inštalovať nové osvetlenie v páre. Len čo doslúži jedna, môžeme predpokladať, že druhá nemá ku koncu životnosti tiež ďaleko.

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Nahoru