Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Ako sa zachovať pri nehode

Človek si nepripúšťa, že by sa to mohlo týkať práve jeho, ale aj vám se môže stať, že sa stanete účastníkom dopravnej nehody. Preto je dôležité prečítať si tento článok a vedieť, ako postupovať, ak sa účastníkom alebo svedkom dopravnej nehody stanete.

Ak došlo k nehode, je najdôležitejšie neprepadať panike a zachovať kľud. Ďalej postupujte podľa nasledujúcich doporučení:

1. Zabezpečte miesto nehody
Čo najrýchlejšie sa snažte zabezpečiť miesto nehody, aby nedošlo k ďalšej havárii. Zapnite varovné svetlá a umiestnite výstražný trojúholník. Nezabudnite si pritom na seba zobrať reflexnú vestu.

2. Poskytnite prvú pomoc
Ďalej sa venujte zraneným osobám. Poskytnite im akútnu prvú pomoc (uvolnenie dýchacích ciest, zastavenie krvácania, zabezpečenie základných životných funkcií) a volajte záchrannú službu (tel. 155). Ďalej kontaktujte hasičský záchranný sbor (tel. 150), políciu (tel. 158) alebo jednoducho využite evropskú tiesňovú linku (tel. 112). Do príjazdu záchrannej služby oživujte zranených.

first-aid-850489_1920

Obnovte základné životné funkcie.

3. Políciu volajte až po poskytnutí prvej pomoci
Políciu nemusíte volať k dopravnej nehode vždy. Nehodu jej oznámte, pokiaľ dojde ku zraneniu alebo úmrtiu osôb, k hmotnej škode prevyšujúcej 4 000 eur, k poškodeniu majetku tretej osoby, nemožnosti zabezpečiť plynulosť prevádzky alebo sa vyskytujú nejasnosti okolo zavinenia dopravnej nehody.

4. V prípade nutnosti zabezpečte obnovenie dopravnej prevádzky
Vozidlo môžete odstraniť, ak je nehoda nahlásená polícii a je riadne označené postavenie vozidiel, a ak ste sa zhodli na odstranení vozidiel s ostatnými účastníkmi dopravnej nehody.

Dôležité je aj to, akým spôsobom hovoríte do telefónu so záchrannými zložkami. Snážte sa hovoriť kľudne a vecne. Zdeľte svoje meno a popíšte čo najpresnejšie miesto, kde sa nehoda stala (meno obce, kilometrovník, orientačné záchytné body). Potom popíšte, čo sa stalo a koľko osôb bolo zranených. Ďalej sa riaďte pokynmi dispečinku.

Predchádzajte nehodám: nepodceňujte prevenciu

Jediným spôsobom, ako eliminovať riziko dopravnej nehody na minimum, je prevencia. Okrem svojej jazdy by ste mali brať ohľad na bezpečnosť vášho automobilu. Tú do veľkej miery ovplyvňuje stav pneumatík a ich sezónna výmena. Ak napríklad používate zimné pneumatiky v lete, u auta se predlžuje jeho brzdná dráha, čímž sa zvyšuje riziko nehody. Nebezpečie letných pneumatík na zmrznutej vozovke snáď netreba ani zdôrazňovať.

accident-1409006_1920

Ako sa zachovať pri dopravnej nehode.

S ohľadom na vyššie povedané sa nevyplatí príliš šetriť už pri nákupe pneumatík. Kvalitné obutie od renomovaných výrobcov pneumatík vám totiž okrem príjemnej jazdy prinesie aj bonus v podobe lepšej ovládateľnosti a stabilného chovania auta na vozovke. Neznamená to nutne, že musíte utratiť všetky úspory v pneuservise, aj renomovaní výrobcovia ako napríklad Hankook či Nokian dnes ponúkajú solidné pneu za prijateľné peniaze.

Keď už však k nehode dojde, dôležité je mať nielen znalosti prvej pomoci, ale aj správne vybavenie. Hovoríme hlavne o vybavení autolekárničky, ale aj o výstražnom trojuholníku a reflexnej veste. Pri nehode dbajte na svoju bezpečnosť a snažte sa predísť ďalším škodám na životoch a majetku.

 

Zdroj foto: Pixabay.com

Nahoru