Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Aká je budúcnosť pneumatík?

Pneumatiky sú každodennou súčasťou našich životov už vyše 100 rokov. Za tú dobu prešli viac i menej viditeľným technologickým vývojom, ktorý bol poháňaný snahou významných výrobcov pneumatík prísť s lepšími pneumatikami ako konkurencia.

Technologický pokrok sa ale rozhodne nezastavil – práve naopak. Preto odborníci v laboratóriách firiem Michelin, Continental alebo Bridgestone nezaháľajú a pracujú na revolučných inováciách. Pozrite sa s nami na niektoré z nich.

 

Smart tires (chytré pneumatiky)

Chytrý telefón je označenie, pod ktorým si ľahko dokážeme predstaviť dômyselnú technologickú vychytávku. Ale chytré pneumatiky? Očakávať od pneumatík schopnosť počítať sa môže na prvý pohľad zdať trochu zvláštne, ale dáva to zmysel. Chytré pneumatiky totiž napríklad dokážu podávať informácie o nahustení. A pravdepodobne budú čoskoro vedieť aj viac než to – výskumníci firmy Hankook pracujú na pneumatikách, ktoré dokážu zmerať stav vozovky alebo zaťaženie vozidla.

Chytré pneumatiky nájdu uplatnenie predovšetkým na chytrých autách.

 

Všetky tieto technológie určitě uľahčia mnohým ľuďom šoférovanie aj starostlivosť o vozidlo, ich hlavný prínos ale spočíva vo vývoji a výrobe samoriadiacich áut. Umožní im totiž oveľa presnejšiu navigáciu vďaka informáciám o okolí i o stave auta.

 

Pneumatiky bez vzduchu

Vďaka ďalšej vychytávke od firmy Hankook sa už iste blíži čas, keď nebudete musieť riešiť nafukovanie svojich pneumatík. Nový model pneumatík bez vzduchu totiž v testoch obstál aj pri rýchlostiach blížiacich sa 300 km/h. Špeciálne tvarovanie materiálu pneumatiky jej dáva pružnosť porovnateľnú s bežnými „nafukovacími“ pneumatikami. Navyše je vyrobená z ekologicky šetrných materiálov a oproti bežným pneumatikám má okrem toho ešte jednu výhodu – nie je možné ju pichnúť.

Takto vyzerá model pneumatiky bez vzduchu z dielne firmy Michelin.

 

Samodofukovacie pneumatiky

Technológia samodofukovacích pneumatík sa už nejaký čas používa na armádnych a úžitkových vozidlách, takže jej masové komerčné uplatnenie na osobných vozidlách je iba otázkou času. Technológia samodofukovacích pneumatík využíva senzor, ktorý sleduje výšku tlaku v pneumatike. Ak hladina tlaku klesne, pneumatika sa automaticky dofúkne, pričom využíva pohyb kolesa. V prípade príliš vysokého tlaku sa potom vzduch uvoľní pomocou špeciálneho ventilu.

Vývoj všetkých zmienených technológií už trvá niekoľko rokov a narazil už na celý rad komplikácií. Napriek tomu je iba otázkou času, kedy sa ich dočkáme v bežnej distribúcii. Zatiaľ nám tak nezostáva nič iné, ako si vybrať z ponuky kvalitných pneumatík, ktoré sú na trhu dostupné.

Zdroj foto: Wikimedia.org

 

Nahoru