Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

6 tipov ako si poradiť so zamrznutými dverami na aute

Námraza dokáže vodičom skomplikovať život a veľakrát práve vtedy, keď sa to najmenej hodí. Zamrznuté dvere alebo zámok na aute sú častým problémom, keď teploty klesnú výrazne pod nulu. Ako predchádzať komplikáciám a ako ich vyriešiť, keď už vznikli?

Zamrznuté dvere na aute

Nejde to? Zamrznutý zámok na aute patrí k neslávne známym evergreenom zimnej prevádzky.

Ešte predtým než vám poradíme, ako zvládnuť situáciu so zamrznutými dverami na aute, je treba zdôrazniť, čo by ste určite robiť nemali.

  • Použitie hrubej sily rozhodne neodporúčame. Aj keď sa ponúka rozbiť ľad na dverách alebo lomcovať s nimi tak dlho, kým ľad povolí, touto metódou svoje vozidlo alebo gumové tesnenie skôr poškodíte.
  • Horúca voda vám síce pomôže otvoriť dvere, ale teplotný šok môže spôsobiť prasknutie skla. Pri teplotách pod nulou navyše aj horúca voda zase rýchlo zmrzne, takže si skôr koledujete o väčší problém.
  • Určite vás niekedy napadlo použiť na dvere alebo zamrznutý zámok na aute zapaľovač. Existujú však bezpečnejšie metódy, preto na túto radšej zabudnite.
  • Ak to nie je vzhľadom na okolnosti nutné, nezaťahujte pri dojazde ručnú brzdu, ale nechajte zaradenú jednotku alebo spiatočku, prípadne zaistite vozidlo pevným klinom. Brzda by mohla primrznúť, rovnako tak aj kotúče.

Máte už autodoplnky, ktoré vám uľahčia jazdu v zimnom období?

Tipy a triky na zamrznuté dvere na aute

1. Iné dvere

Skôr ako sa uchýlite k iným metódam, vyskúšajte najprv, či sa nedajú otvoriť bez námahy iné dvere, odkiaľ môžete preliezť a auto jednoducho naštartovať a zahriať.

2. Fén

Účinnou metódou, ktorú však nemôžete vždy použiť, je predlžovacia šnúra a sušič vlasov. Praktické pre vozidlo zaparkované pri dome, ale nepoužiteľné pre všetky ostatné prípady.

3. Nahriatie kľúča

Zamrznutý zámok na aute, ktoré nemá iba centrálne zamykanie, môžete vyriešiť tým, že nahrejete kľúč zapaľovačom a zasuniete ho do zámku. Tento postup niekoľkokrát opakujte bez otočenia kľúčom. Nezabudnite však najprv zahriať aj vnútro zámku.

4. Rozmrazovač

Použitie rozmrazovača je rýchle a efektívne. V zime je tento pomocník na nezaplatenie.

5. Prevencia

Preventívnych opatrení proti zamrznutému zámku a dverám je viacej. Môžete využiť plachtu proti námraze, ktorú pred jazdou jednoducho zložíte. Gumové tesnenie po obvode dverí omyte, osušte a namažte silikónovým olejom, glycerínom alebo jelením lojom. Do zámku vstrieknite trochu maziva alebo ho prelepte páskou, ktorá ho ochráni pred námrazou.

6. Dobrá rada na záver

Myslite na to, že zamrznuté dvere ani zámok nevyriešite, ak si zimnú výbavu necháte zamknutú v aute. Rozmrazovač noste pre istotu stále pri sebe. Vojde sa vám do vrecka a ušetrí vám veľa starostí.

Nezabudnite na autodoplnky, ktoré by nemali chýbať v zimnej výbave vozidla. Majte k dispozícii dostatočnú zásobu zimnej zmesi do ostrekovačov, škrabku na sklo, metličku na sneh, aj štartovacie káble a snehové reťaze by sa vám pri nízkych teplotách mohli hodiť.

Samozrejme predpokladáme, že už máte nejaký ten týždeň prezuté na zimné pneumatiky. Ak to tak nie je, radšej neriskujte a vyberte si z našej bohatej ponuky.

Nahoru