Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

5 tipov, ako sa starať o pneumatiky

Rovnako ako pre ďalšie časti auta, aj pre pneumatiky platí, že ak sa budete o ne správne starať, odvďačia sa vám dlhšou životnosťou a lepším výkonom. Ako na to, vám poradíme v článku.

Kontrola tlaku v pneumatikách

Odporúča sa kontrolovať tlak v pneumatikách pravidelne aspoň raz mesačne či pred každou dlhšou cestou. Správne nahustené pneumatiky majú totiž vplyv na bezpečnosť jazdy a tiež na spotrebu paliva. Nedostatočne nahustené pneumatiky sa rýchlejšie opotrebovávajú na vonkajšom okraji, tie prehustené zase v strede behúňa. V obidvoch prípadoch sa znižuje priľnavosť a zhoršuje sa kvalita jazdy, predlžuje sa brzdná dráha a hrozí vyššie riziko šmyku. Hodnoty tlaku nájdete v každom vozidle na stĺpiku dverí, prípadne na vnútornej strane viečka nádrže.

Kontrola hĺbky dezénu

Pravidelne kontrolujte hĺbku vzorky. Hľadajte na bočnici pneumatiky písmenká TWI, ktoré označujú miesto, kde sa nachádza ukazovateľ opotrebovania. Ak je pneumatika opotrebovaná nerovnomerne, môže to byť príznakom iného problému s kolesami či vozidlom. Na letných pneumatikách je povolená minimálna hĺbka vzorky menšia ako na zimných, rozdiely nájdete tiež v cudzine. Ak pôjdete do zahraničia, zistite si, ako je to s povolenou hĺbkou dezénu v iných krajinách.

Mytí pneumatik

Nebojte sa pneumatiky pred uskladnením poriadne umyť.

Striedanie pneumatík

Pneumatiky na prednej náprave sa obyčajne opotrebujú rýchlejšie ako vzadu. K rovnomernému opotrebovaniu pomôže, keď sa pneumatiky čas od času prehodia (stačí každých cca 10 tisíc km). Ak vozíte väčšie náklady alebo jazdíte na dlhšie trasy, môžu sa pneumatiky opotrebovávať rýchlejšie. Ak si na to netrúfate sami, zverte túto prácu do rúk mechanika v pneuservise. Tam vám navyše pneumatiky tiež vyvážia.

Výber správneho rozmeru

Aj keď sa o pneumatiky budete starostlivo starať, výmene sa po čase rovnako nevyhnete. Pri výbere nových pneumatík sa pozrite do veľkého technického preukazu, v ktorom je uvedené, aký rozmer je vhodný pre vaše vozidlo. Ak by ste chceli mať na aute kolesá iných rozmerov, musí byť tento rozmer schválený pre konkrétne vozidlo a je treba si ho nechať zapísať do technického preukazu.

Správne skladovanie

Aby nedochádzalo ku skráteniu životnosti pneumatík, je potrebné ich náležitým spôsobom skladovať. Mali by byť na čistom, tmavom a chladnom mieste so stálou teplotou a samozrejme zbavené nečistôt z prevádzky. Ak sú na ráfiku, zaveste ich, alebo položte na zem na seba. Ak sú bez ráfikov, je vhodnejšie ich skladovať vertikálne a občas pootočiť, aby nedochádzalo k ich deformácii.

Týmito jednoduchými krokmi dosiahnete predĺženie životnosti vašich pneumatík a zamedzíte ich predčasnému starnutiu. Našťastie to nie je taká veda ako napríklad v prípade pneumatík pre pretekárske vozidlá formuly 1.

Zdroj foto: Pixabay.com

Nahoru