Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

5 najväčších zlozvykov vodičov za volantom

Veľa vodičov si myslí, že vie dobre šoférovať. Ale šoférske umenie nie je iba o tom, že vieme ovládať vozidlo, je to predovšetkým o vzájomnom rešpekte na cestách, o schopnosti predvídať rôzne situácie a hlavne o štýle šoférovania. Na cestách by sme sa mali pohybovať s maximálnou ostražitosťou a toleranciou. Pozrime sa na 5 najčastejších zlozvykov za volantom.

# 1 Nedodržovanie rýchlosti a bezpečnej vzdialenosti

Vôbec najčastejšou príčinou dopravných nehôd je nedodržanie maximálnej povolenej rýchlosti. Čím je rýchlosť vyššia, tým sú následky tragickejšie, pretože vodič má menej času zareagovať. Ďalším častým prehreškom je príliš tesná jazda za vozidlom pred sebou. To je príležitosť k vzniku krízových situácií, ktoré by nemuseli nastať, ak by bola vzdialenosť medzi vozidlami dostatočná. Veľa dopravných nehôd vzniká práve týmto spôsobom.

# 2 Telefonovanie počas jazdy

Aj napriek tomu, že telefonovanie počas jazdy je už niekoľko rokov zakázané a pomerne prísne trestané, opäť narastá počet tých ľudí, ktorí v priebehu jazdy telefonujú, alebo dokonca píšu SMS správy či sa venujú sociálnym sieťam. Okrem telefónu rozptyľuje často pozornosť vodičov aj jedlo alebo pitie a niektoré ženy sa za volantom dokonca aj maľujú.

Řidič za volantem

Vodič by sa pri šoférovaní nemal ničím rozptyľovať.

# 3 Zle nahustené pneumatiky

Kontrolujete pravidelne tlak v pneumatikách? Ak nie, nie ste sami. Veľa vodičov to zanedbáva a zbytočne si tak skracuje životnosť pneumatík a zvyšuje spotrebu paliva. Mäkké alebo naopak príliš tvrdé pneumatiky ale majú vplyv aj na jazdné vlastnosti auta. Tie ovplyvňuje tiež kvalita pneumatík. Lacné čínske behúne zo supermarketov nikdy nedosahujú také výsledky ako kvalitné pneumatiky od preverených výrobcov.

# 4 Zanedbaná údržba vozidla

Technický stav vozidiel, ktoré sa pohybujú na našich cestách, je v mnohých prípadoch tristný. Návštevu autoservisu veľa šoférov odkladá, a tak sa na našich cestách môžeme často stretnúť s autami, do ktorých by sa normálny človek bál sadnúť.

# 5 Nesprávne striedavé radenie

Častý problém najmä na diaľniciach či v mestách pred dopravnými obmedzeniami. Je to jednoduché pravidlo, a predsa sa tak často stretávame s jeho ignoranciou. Buď sa vodiči snažia natlačiť do priebežného pruhu ešte pred koncom toho svojho, alebo sa snažia „vytrestať“ niekoho tým, že ho nepustia a zbytočne tak spomalia celú kolónu.

Na cestách sa samozrejme môžeme stretnúť aj s ďalšími ukážkami neznalosti predpisov alebo neochoty sa podľa nich správať, ale toto sú tie najčastejšie z nich. Dúfajme, že v budúcnosti nebudú pribúdať.

 

Zdroj foto: Pixabay.com

Nahoru