Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

4 časté chyby, ktoré robíme pri výmene pneumatík

Nákup pneumatík realizujeme spravidla raz za niekoľko rokov. Aby nám slúžili čo najdlhšie a najlepšie, mali by sme sa o ne náležite starať a vyvarovať sa chýb, ktorých sa občas pri používaní alebo uskladnení dopúšťame. Predovšetkým si ale musíme vybrať také pneumatiky, ktoré sú pre konkrétne vozidlo schválené ako rozmerom, tak hmotnostným alebo rýchlostným indexom. Všetko nájdeme vo veľkom technickom preukaze. V staršom článku sme písali, ako správne vymeniť kolesá, teraz sa pozrieme na najčastejšie chyby pri ich výmene.

# 1 Silné dotiahnutie alebo nedotiahnutie skrutiek

Príliš silné dotiahnutie skrutky pri montáži môže spôsobiť zaseknutie, prípadne strhnutie závitu skrutky. Pri ďalšej výmene potom bude problém skrutky vôbec povoliť a koleso dať dole. Naopak, ak nie sú skrutky dostatočne dotiahnuté, ich uvoľnenie môže spôsobiť nehodu. Na správne dotiahnutie skrutiek sa používa tzv. momentový kľúč.

# 2 Nesprávny smer rotácie

Existujú tri druhy dezénu – symetrický, asymetrický a smerový. Na symetrických pneumatikách je behúň rovnaký po obidvoch stranách, takže je jedno, ako sú na vozidle namontované, v prípade ďalších dvoch dezénov je treba dodržať smer otáčania a orientáciu pneumatík na vozidle. Tieto informácie sa dajú zistiť na bočnici pneumatiky. V prípade nesprávnej montáže sa vystavujete riziku menšej priľnavosti, zlého odvodu vody alebo dlhšej brzdnej dráhy.

Výměna pneumatiky

Aby nám pneumatiky vydržali čo najdlhšie, mali by sme sa vyvarovať základných chýb pri ich výmene.

# 3 Zlý tlak v pneumatikách

Ak sú pneumatiky málo nahustené, majú vyšší valivý odpor, a tým pádom rastie spotreba. Pri prehustení sa stredová časť behúňa rýchlejšie opotrebováva a významne sa tak skracuje životnosť pneumatík. V obidvoch prípadoch sa dajú čakať tiež zhoršené jazdné vlastnosti. Vodiči by mali kontrolovať tlak v pneumatikách najmenej 2x za mesiac.

# 4 Vyváženie kolies a nastavenie geometrie

Pri každej výmene pneumatík je treba vyvážiť kolesá. Ak by sa tak nestalo, môžu kolesá vibrovať a okrem opotrebenia pneumatík môže dôjsť tiež k poškodeniu súčiastok na vozidle. Vyváženie je lepšie urobiť aj keď iba vymieňate celé kolesá. Odborníci odporúčajú pri každej výmene pneumatík aj nastavenie geometrie kolies. Správne nastavená geometrie zabráni nerovnomernému ojazdeniu pneumatík.

Na správnu funkciu pneumatík má samozrejme vplyv aj to, ako ich uskladňujete v období, keď ich nepoužívate. Ak majú vzorku dostatočne hlbokú a použiteľnú aj pre ďalšiu sezónu, očistite ich a uložte najlepšie v chladných, tmavých a suchých priestoroch. Iba tak vám budú slúžiť bez problémov niekoľko sezón.

 

Zdroj foto: Libreshot.com

Nahoru