Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

3 dôvody, prečo používať zimné pneumatiky

Existuje veľa motoristov, ktorí považujú prezúvanie pneumatík za zbytočné, najmä ak žijú v meste. Poďme túto myšlienku vyvrátiť. Spísali sme 3 hlavné dôvody, prečo sa pred zimou oplatí prezuť svoje auto na zimné pneumatiky a tie letné schovať do pivnice.
 

# 1 Povinnosť mať zimné pneumatiky zo zákona

Zimné pneumatiky sú povinné, ak sa v období od 15. novembra do 31. marca na pozemnej komunikácii nachádza súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, prípadne ak možno vzhľadom na poveternostné podmienky predpokladať, že k takejto situácii dôjde.

Jednoducho povedané – ak sa chystáte na cestu a sneh alebo ľad už na vozovke je alebo podľa predpovede bude, sú zimné pneumatiky povinné. Samozrejme v horských oblastiach sa s takými podmienkami stretneme počas sezóny takmer denne, zatiaľ čo v mestách možno len párkrát za mesiac. To však nič nemení na tom, že sa oplatí mať auto kompletne pripravené na zimu, nech už jazdíme kdekoľvek. Pozrite sa na 6 tipov na bezpečnú jazdu.

Jazda v zime po diaľnici

Zimné pneumatiky sú prispôsobené zhoršeným klimatickým podmienkam.

 

# 2 Bezpečnosť

Zimná pneumatika je konštruovaná tak, aby dokázala odolávať nižším teplotám a bola schopná fungovať aj v zhoršených klimatických podmienkach. Má hlbší dezén s viacerými drážkami pre odvod vody a snehovej brečky, čím sa znižuje riziko vzniku aquaplaningu. Zimné pneumatiky musia mať tiež väčšiu priľnavosť k vozovke, takže zmes na ich výrobu je mäkšia, s vyšším podielom siliky.

Je dokázané, že aj priemerné zimné pneumatiky majú pri použití v zimných podmienkach výrazne lepšie vlastnosti ako nové kvalitné letné pneumatiky. Je to hlavne zásluhou ich zloženia. Vďaka tomu je v zimných podmienkach ich brzdná dráha kratšia ako u letných pneumatík. Použitím zimných pneumatík tak dbáme nielen na svoju bezpečnosť, ale aj na bezpečnosť ostatných vodičov.
 

# 3 Hospodárnosť prevádzky

Zimné pneumatiky neexistujú len tak pre nič za nič. Výrobcovia pneumatík sa každý rok snažia docieliť lepšie vlastnosti svojich výrobkov a do inovácií investujú nemalé peniaze. Vďaka tomu, že je ich zloženie prispôsobené zimným podmienkam, oplatí sa zaobstarať si kvalitné zimné pneumatiky aj z ekonomického hľadiska. Pre toho, kto najazdí viac než 10 000 km ročne, by to mala byť jasná voľba.

Dnešné ceny pneumatík už nie sú závratne vysoké a aj kvalitné modely pneumatík, umiestňujúce sa na popredných priečkach v testoch, je možné si zaobstarať za cenu jednej plnej nádrže. Určite odporúčame sledovať testy pneumatík a nevyberať si len podľa ceny – niektoré lacné pneumatiky majú veľmi zlú adhéziu, väčšie opotrebovanie a oveľa dlhšiu brzdnú dráhu ako výrobky známych značiek a môžu byť aj životu nebezpečné!

Určite by sa našlo viac dôvodov, prečo prezúvať na zimné pneumatiky, ale toto sú tie hlavné z nich. Veríme, že väčšina z vás ich na svojich vozidlách používa. Ak by ste si nevedeli vybrať, iste vám poradia vo vašom pneuservise.

 

Zdroj foto: Maxpixel.freegreatpictures.com

Nahoru