Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Zimné pneu v lete? Môžete čoskoro docestovať

Zákon jasne nestanovuje povinnosť výmeny zimných pneumatík za letné. Mnoho šoférov preto používa zimné pneumatiky k celoročnému jazdeniu, respektive na zimných pneumatikách prečkajú aj letnú sezónu. Sezónne pneu ale nie sú výmyslom veľkých spoločností, ako sú Continental alebo Nokian, ani rozmarom znudených zákonodarcov a byrokratov. Majú svoje praktické opodstatnenie. Aké riziká vyplývajú z používania zimných pneu v lete?

Vlastnosti zimných pneumatík ich výrobcovia pochopiteľne uspôsobujú predovšetkým pre použitie v chladnom počasí. Tomu odpovedá ich zloženie aj dezén. Materiál zimných pneumatík je pre svoju vyššiu priľnavosť primárne určený do nižších teplôt. Na vyhriatych letných cestách sa preto kvôli zimným pneumatikám výrazne zhoršuje ovládateľnosť vozidla, bezpečnosť jazdy a zvyšuje hluková záťaž pre posádku vozidla a jej okolie.

Pryžová zmes použitá pre zimné pneu je mäkšia a priľnavejšia než zmes v pneu letných a vo vyšších teplotách mení svoje vlastnosti. Dezén zimných pneu je potom uspôsobený k odvádzaniu vody, je hlbší a nemá takú styčnú plochu s vozovkou. To vedie k výraznému predĺženiu brzdnej dráhy (ako na suchej, tak na mokrej vozovke, a to až o desiatky percent!), a tým pádom aj značnému zníženiu bezpečnosti jazdy. Dôvodov prečo na jar prezuť svoje pneu je evidentne veľa. Čo teda vedie toľkých šoférov k tomu, aby v lete používali zimné pneumatiky? Snaha ušetriť.

winter-tyres-1242170_960_720 (1)

Zimné pneumatiky patria na sneh, nie na rozpálenú letnú vozovku.

Aj keď môžu byť šoféri presvedčení, že tých pár stoviek za výmenu zimných pneu za to nestojí, nevedomky tak zvyšujú spotrebu svojho auta. Vyšší valivý odpor zimných pneumatík v teplom počasí zvyšuje spotrebu pohonných hmôt dokonca o päť až desať percent. Šoféri používajúci zimné pneumatiky po celý rok tak riskujú bezpečnosť svoju, spolujazdcov aj okolia v mylnej predstave, že ušetria pár eur. Tie však aj tak zaplatia na benzínke.

1-1237928534hqIc

V dobe, keď sa rtuť teplomeru dlhodobo šplhá nad 7 ° C, je na čase vymeniť zimné pneu za letné.

Snaha šetriť je pochopiteľná, nedá sa však škudliť za každú cenu. Našťastie ale existujú lacné letné pneumatiky, ktoré vám umožnia bezpečnú, pohodlnú a šetrnú jazdu v teplých slnečných mesiacoch.

Potrebujete pomôcť s výberom pneumatík a ďalšieho príslušenstva? Ozvite sa. Náš tím špecialistov sa o vás postará.

Zdroj foto: Pixabay.com, PublicDomainPictures.net

Nahoru