Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Zídu sa vám oceľové alebo textilné snehové reťaze?

V zimnom období by sme sa mali pripraviť na zhoršené jazdné podmienky. Najmä v horských oblastiach sú snehové reťaze nevyhnutnosťou. Bez nich by sa vodiči nedostali na určené miesto. Viete ale, ktoré snehové reťaze si máte vybrať?

Ako si vybrať snehové reťaze

Snehové reťaze nepatria k povinnej výbave vozidla, ale v niektorých oblastiach ich musíte mať.

Každý vodič by mal mať v aute snehové reťaze. Počasie je nevyspytateľné a nasnežiť môže za pár minút. Pri akejkoľvek krízovej situácii stačí nasadiť reťaze na pneumatiky a cestovať bez problémov ďalej. Pred ich kúpou by ste sa mali zamyslieť nad tým, po akom teréne a s akým typom vozidla budete jazdiť.

Na čo sa zamerať pri výbere?

Pokiaľ cestujete iba na kratšie trasy a najmä po meste, stačí vám základný typ reťazí. No ak sa chystáte na hory alebo jazdíte po horských terénoch, potrebujete naozaj kvalitné reťaze, ktoré vás nikdy nesklamúV prvom rade si zistite, či sa budú dať reťaze použiť aj na vašu značku automobilu. Niektorí výrobcovia automobilov podporujú len určité typy snehových reťazí.

Ďalej je potrebné zistiť rozmery pneumatík, konkrétne:

  • šírku behúňa,
  • bočný profil
  • a vnútorný priemer.

Tieto údaje nájdete na bočnici pneumatiky alebo v technickom preukaze. Podľa rozmerov pneumatík si potom vyberiete vhodnú veľkosť snehových reťazí. Všetci výrobcovia reťazí používajú univerzálne označenie, takže sa nemusíte obávať, že veľkosť značky, ktorú ste si vybrali, nebude pasovať na vaše pneumatiky.

Pri výbere reťazí nezabudnite zohľadniť hmotnosť vášho vozidla. 

  • Na vozidlo do 2 ton si vyberte reťaze pre osobné vozidlá.
  • Na vozidlá do 7,5 tony, medzi ktoré patria SUV, štvorkolky a úžitkové vozidlá, hľadajte reťaze s označením 4×4. V tomto prípade sa väčšinou kupujú na obe nápravy.

Oceľové snehové reťaze a ich typy

Na oceľové reťaze sa môžete spoľahnúť, pretože sú vhodné do ťažkého terénu pokrytého snehom a ľadom. Ich nasadzovanie na pneumatiku si treba nacvičiť, no mal by to zvládnuť každý. Základným pravidlom je, že sa nasadzujú na hnaciu nápravu (okrem rozmeru 4×4) a pri ich použití môžete jazdiť rýchlosťou maximálne 50 km/h

Prečítajte si návod, ako správne nasadiť oceľové snehové reťaze. >>

Rebríkové, s priečkami alebo so šikmou stopou?

Pri oceľových snehových reťaziach platí, že čím viac článkov je na styčnej ploche pneumatiky, tým lepší je účinok. Podľa spôsobu pletenia sa delia na:

  • rebríkové, kde sú jednotlivé reťaze rozložené na pneumatike rovnobežne a pripevňujú sa pomocou háčikov,
  • snehové reťaze s priečkami, ktoré po sebe zanechávajú stopu v tvare písmena H alebo X
  • a reťaze typu šikmá stopa pokrývajúce takmer celý plášť. 

Posledný typ je najúčinnejší z hľadiska priľnavosti na snehu a ľade aj dĺžky brzdnej dráhy, ale býva aj najdrahší.

Povinnosť používať snehové reťaze

Textilné snehové reťaze sú vhodnejšie do menej náročných podmienok.

Textilné snehové reťaze alebo aj snehové ponožky

S textilnými snehovými reťazami ste sa už možno stretli. Sú vhodné aj na drahšie vozidlá so zníženým podvozkom, lebo sa nedotýkajú blatníkov, a preto ich nemôžu poškodiť. Ich montáž je jednoduchšia a rýchlejšia ako pri oceľových reťaziach. Dokonca sa môžu aj prať.

Ďalšou výhodou, ktorá sa vám bude páčiť je, že po nasadení na pneumatiky sa samy prispôsobia kolesám. Nemusíte teda zastavovať a vycentrovať ich ručne. Nie sú ale vhodné do náročnejších terénov. Textilné reťaze môžete využiť skôr v meste alebo v menej náročných podmienkach.

Kedy sú snehové reťaze povinné?

Snehové reťaze nepatria do bežnej povinnej výbavy, iba ak šoférujete vozidlo ťažšie ako 12 ton. Pre osobné a ľahšie úžitkové vozidlá platí na Slovensku povinnosť mať nasadené reťaze, ak:

Aj keď nie je sneh alebo ľad, je pomerne bežné, že policajti v horských oblastiach chcú vidieť snehové reťaze, preto by ste ich radšej mali voziť so sebou. Vyhnete sa tak zbytočnej pokute a možným komplikáciám na ceste.

U nás v AZ-pneu nájdete okrem kvalitných pneumatík a diskov aj textilné a oceľové snehové reťaze. Ak ich ešte nevozíte ako doplnok povinnej výbavy, neváhajte a vyberte si z našej ponuky, aby vás nezaskočili snehové záveje ani neodhrnutá cesta.

 

Vybrať si snehové reťaze

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru