Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Udržte auto počas zimy v dobrej kondícii

O auto sa treba starať neustále a v zime to platí dvojnásobne. So skontrolovaným autom sa vám bude jazdiť určite lepšie a bezpečnejšie. Zimné pneumatiky sú samozrejmosťou, ale na čo ďalšie by ste sa mali zamerať?

Odstraňovanie snehu z auta

Zima nie je len o čistení auta od snehu. Je to aj o kontrole kvapalín a batérie. A netreba zabúdať ani na klimatizáciu.

Karoséria cez zimu trpí

Karoséria auta dostáva počas zimy riadne zabrať, preto si vyžaduje dokonalú starostlivosť. Ohrozujú ju mrazy, posypová soľ a štrk. Na exteriéri auta sa veľmi rýchlo objaví hrdza alebo oxidácia. Pomôžte svojmu autu tak, že ho budete pravidelne voskovať a raz za čas z neho zmyjete všetku špinu. Najlepšie je umyť ho v autoumývarni, kde sa zbaví všetkých chemikálií aj z podvozku.

Prečítajte si tiež: Čo je vzdušná hrdza a ako sa jej zbaviť? >>

Stierajte bez problémov

Vašu pozornosť potrebujú aj stierače. Obzvlášť počas zimného počasia by mali stierať tak, aby ste dobre videli na vozovku. Dážď a sneh vedia skomplikovať videnie, preto staré stierače vymeňte za nové. Letnú zmes nahraďte zimnou nemrznúcou zmesou. Pokiaľ by ste nepoužívali nemrznúcu zmes, mohla by vám kvapalina v nádržke zamrznúť a poškodiť ostrekovače.

Prečítajte si tiež: Prečo je dôležitý pravidelný servis stieračov? >>

Posvieťte si na brzdy aj na autobatériu

Brzdy je dôležité kontrolovať počas celého roka. Sú základným bezpečnostným prvkom, ktorý vás v prípade krízovej situácie udrží pevne na ceste. Ako sú na tom vaše brzdové platničky? To zistíte mrknutím oka, ale pre istotu odporúčame nechať si celý brzdový systém skontrolovať v servise. Nezabudnite skontrolovať aj brzdovú kvapalinu. Ak je jej v nádržke málo alebo je staršia ako 2 roky, vymeňte ju.

Pozornosť venujte aj autobatérii, aby ste vždy bez problémov naštartovali. Veľmi nízke teploty jej neprospievajú, ale aj počas horúcich letných dní dostáva poriadne zabrať. Postarajte sa o ňu tak, že ju očistíte od oxidovanej vrstvy a dobijete ju. Pokiaľ neplánujete jazdiť dlhšiu dobu, akumulátor pre istotu odpojte, aby sa nevybil. V kufri auta pre istotu prevážajte aj štartovacie káble, ktoré vám môžu vytrhnúť tŕň z päty, ak sa auto nechytí.

Autobatéria je vybitá a auto nejde naštartovať
Najmä v zime sa zameriavajte na kontrolu chladiacej kvapaliny a pre istotu si zmerajte aj kapacitu autobatérie.

Prečo potrebujete v zime funkčnú klimatizáciu?

Klimatizácia vo vašom aute neslúži len na to, aby ste sa počas jazdy v letných horúčavách príjemne ochladili. Funkčná klimatizácia v zime je užitočná z niekoľkých dôvodov:

  • rýchlejšie odhmlieva okná,
  • udržuje klimakompresor v dobrom stave, pretože ho maže mazivom,
  • alebo pomáha zvlhčovať suchý vzduch, ktorý prúdi z výhrevu, čím zlepšuje pohodlie a zdravie posádky.

V zime ju odporúčame zapínať aspoň dvakrát mesačne. Neznepokojujte sa dočasnou vyššou spotrebou paliva, táto suma je úplne zanedbateľná.

Prečítajte si tiež: Nevdychujte počas jazdy plesne a baktérie. Ako vyčistiť klimatizáciu v aute? >>

Čo voziť vždy so sebou?

V aute so sebou vždy majte škrabky, rukavice, lopatku, metličku a ideálne aj snehové reťaze. Zamrznutiu predného skla zabránite tým, že ho prikryjete kartónom alebo alu fóliou. Ráno si tak ušetríte čas a nebudete musieť zoškrabovať sneh a ľad.

O vaše auto sa najlepšie postará autoservis AZ pneu v Bratislave. Skontrolujeme vaše auto tak, že na ňom zvládnete zimné jazdy pred problémov. Naši odborníci vám prehliadnu brzdy, geometriu aj klimatizáciu.

 

Objednať sa do autoservisu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru