Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Povinná výbava a sezónne pneu u nás a v cudzích zemiach

Chystáte sa na cesty do zahraničia? Nech už vyrážate na dovolenku, alebo na služobnú cestu, dajte si v cudzine pozor na odlišné predpisy a zákony. To sa týka aj vybavenia vášho auta. Zimné pneumatiky sú vo väčšine evropských zemí nutnosť predpísaná zákonom. Povinná výbava osobného auta sa riadi zákonmi zeme, v ktorej je vozidlo registrované. Aj tak je ale dobré mať prehľad o tom, aké vybavenie sa kde vyžaduje, a predísť tak prípadným komplikáciám.

 

Slovensko

Najprv si samozrejme musíte skontrolovať, či vôbec máte všetko v poriadku na tuzemských cestách. Na Slovensku platí zákonná povinnosť zimných pneumatík v prípadoch, v ktorých sa dá očakávať súvislá vrstva ľadu, snehu alebo námrazy na vozovke. Nie je ale  špecifikované konkrétne časové rozpätie. Ak sa chystáte do Tatier, alebo tu dokonca bývate, pravdepodobne sa stretnete so značkou „zimná výbava“ a je vhodné mať so sebou aj zimné reťaze.

Do povinnej výbavy patrí podľa vyhlášky č. 464/2009 Z. z. autolekárnička, reflexná vesta, výstražný trojuholník a náhradné koleso.

 

Česká republika

V Českej republike platí podľa §40a 361/2000 Sb. povinnosť prezutia na zimné pneu v období od 1.11 do 31.3, ak je možné na vozovke predpokladať výskyt súvislej vrstvy ľadu, snehu alebo námrazy. Keď narazíte na značku „zimná výbava“, platí povinnosť zimných pneumatík bezpodmienečne v období od 1.11 do 30.4.

Do povinnej výbavy osobného automobilu u našich západných susedov patria: náhradné poistky, náhradné žiarovky, zdvihák, náhradné koleso (prípadne sada na opravu pneumatiky), výstražný trojúholník, reflexná vesta, lekárnička a kľúč na matice kolies.

 

Nemecko

Povinnosť zimných pneumatík v Nemecku platí pri zimných podmienkach, to znamená pokiaľ je povrch vozovky klzký, alebo je na ňom vrstva snehu či ľadu. Dopravná značka môže za extrémnych podmienok predpísať povinnosť zimných reťazí.

Do povinnej výbavy v Nemecku patrí: výstražný trojuholník, reflexná vesta pre všetkých cestujúcich a autolekárnička.

Do Nemecka jazdí väčšina Slovákov hlavne za prácou.

Rakúsko

Nech už plánujete pred Vianocami navštíviť viedenské trhy, alebo o jarných prázdninách vyrážate na lyžovačku do Álp, nezabudnite si náležito vybaviť aj svoje vozidlo. Zimné pneumatiky sú totiž v Rakúsku povinné pri nepriaznivých poveternostných podmienkach (ľad, sneh) od 1.11. do 15.4. Bez zimných pneumatík sa skrátka neobídete v tuzemsku ani v zahraničí. Ak ešte stále váhate s ich výberom, siahnite po pneumatikách značky Nokian. Táto fínska firma má s vývojom, testovaním aj výrobou zimných pneu bohaté skúsenosti.

Do povinnej výbavy rakúskych šoférov patrí: reflexná vesta, výstražný trojuholník a autolekárnička.

Ak máte v zime namierené do Álp, nezabudnite na zimné pneu.

Chorvátsko

V Chorvátsku platí povinnosť zimných pneumatík od začiatku novembra do konca apríla. Ak však (tak ako väčšina slovenských šoférov) vyrážate k Jadranu v letných mesiacoch, určite tak nečiňte so zimnými pneumatikami. Kompromisom môžu byť celoročné pneumatiky, optimálnym riešením je ale nákup sady pneu pre obidve sezóny od overeného výrobcu pneumatík.

Do povinnej výbavy automobilov v Chorvátsku patrí reflexná vesta, výstražný trojuholník, autolekárnička a hasiaci prístroj.

Uvedený výčet je iba orientačný. Zákonodarcovia legislatívu často menia, a preto si pred cestou do cudziny vždy overte aktuálny stav.

 
Zdroje foto: Staticflickr.com, Pixabay.com

Nahoru