Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Kedy treba spraviť geometriu auta?

Jazda na automobile musí byť v prvom rade bezpečná, preto by sme nemali nikdy podceňovať situáciu. Bezpečnosť nezávisí len od schopností vodiča, ale aj od technického stavu auta. Kontrola vozidla by teda mala byť pravidelná.

Vodiči by mali pravidelne chodiť na geometriu, na ktorej odborník nastaví presný sklon všetkých kolies vozidla. Geometriou zabezpečíte autu stabilitu a vyhnete sa tak opotrebovaniu pneumatík, zvýšenej spotrebe a zlepšíte komfort a bezpečnosť jazdy.

Kedy treba spraviť geometriu auta?

Kedy mám ísť na geometriu?

Geometriu by ste mali dať skontrolovať, ak vozidlo stáča doľava alebo doprava, teda nedokáže ísť samostatne rovno. Môžete sa o tom presvedčiť, keď na chvíľu počas jazdy pustíte volant a auto začne zabáčať do strany. Samozrejme, tento malý test neskúšajte robiť na ceste medzi inými vozidlami alebo s pasažiermi v aute. Keď auto stáča do strany, derie pneumatiky z jednej strany, zvyšuje valivý odpor, a preto zaznamenáte aj zvýšenú spotrebu.

Servis, kde vám spravia geometriu, navštívte taktiež, keď:

  • narazíte kolesom na prekážku (napríklad na obrubník)
  • sú pneumatiky nerovnomerne opotrebované
  • sa zmenia vlastnosti ovládania vozidla (pnutie volantu, kolesá sa nevracajú do základnej polohy)
  • keď meníte pneumatiky alebo časti zavesenia kolies či riadiaceho systému.

Kedy treba spraviť geometriu auta?

Koľkokrát ročne by sa mala robiť geometria?

Geometria by sa mala spraviť minimálne jedenkrát ročne, napríklad keď prezúvate zimné na letné pneumatiky. Vaše auto odoláva nástrahám, ako sú jamy a výtlky, preto sa mohla geometria narušiť. Geometriu si môžete dať skontrolovať aj pri výmene letných pneumatík na zimné, ak chcete zväčšiť ich životnosť. Po náraze kolesa na prekážku alebo pri výmene tlmičov typu McPhersom je geometria samozrejmosťou.

Geometria musí byť spravená kvalitne

Geometria trvá 30 minút a je dôležité, aby ju robil odborník. Nenechajte túto záležitosť na kohokoľvek. Mohlo by sa stať, že neodborným prístupom sa zhorší stabilita vozidla pri brzdení a zhoršia sa jazdné vlastnosti auta. Spoľahnúť sa môžete na autoservis AZ-pneu, ktorý sa postará o vaše vozidlo. Našou kvalitnou 3D geometriou znížime vaše náklady na kúpu a montáž nových pneumatík.

Nahoru