Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

Kedy je na čase prezuť na letné pneumatiky?

Výmena zimných pneumatík za letné síce nie je stanovená zákonom, ale určite je žiadúca sama o sebe. Používať zimné pneu aj v letných mesiacoch sa totiž nevypláca (dôvody sú zhrnuté v našom článku o rizikách používania zimných pneu v lete). Letné pneu od renomovaných výrobcov pneumatík vám poskytnú bezpečnú, pohodlnú a šetrnú jazdu v teplejšej časti roku. Ako ale poznať, kedy je pravý čas na prezutie?

Auto s letnými pneumatikami pri mori

Na letné pneu prezujte aj v prípade, že sa chystáte na cesty do teplejších krajov.

Okrem poveternostných podmienok tu hrá úlohu predovšetkým vonkajšia teplota. Od nej sa totiž odvíjajú jazdné vlastnosti jednotlivých typov pneumatík a ich materiálov. Hraničným bodom je v tomto prípade 7 °C, kedy zimné pneu prestávajú správne plniť svoju funkciu. Samozrejme to neznamená, že v momente, kedy sa rtuť vyšplhá na túto hodnotu, máte zbehnúť do garáže a začať horlivo vymeňovať svoje zimné Barumky za letné. Dôležitá je rozvážnosť.

Nie nadarmo sa totiž vžilo súslovie „aprílové počasie“. Rozmarný apríl dokáže niekedy zaskočiť aj skúsených mazákov. Stalo sa už, že šofér unáhlene vymenil svoje pneumatiky s prvným jarným dňom a potom horko zaplakal nad výdelkom, keď ho zastihla ranná ľadovka alebo nečakaná večerná snehová víchrica. Preto pri výmene pneumatík počkajte, až bude 7 °C nad nulou skutočne dlhodobo (večer aj ráno) a určite sa zaujímajte aj o výhľadovú predpoveď počasia. Vyhnete sa tak nepríjemným prekvapeniam.

Nemáte ešte svoje letné pneu? Objednajte si ich u nás a behom niekoľkých hodin už môžete prezúvať. Ak si s výberom alebo výmenou pneumatík neviete rady, navštívte pneuservis a nechajte si poradiť a pomôcť od profesionálov.

Presný dátum výmeny letných pneumatík za zimné skrátka nie je možné určiť. Počasie je nevyspýtateľné a jar prichádza každý rok v trocha inú dobu. Ak sa však budete riadiť tými niekoľkými jednoduchými zásadami zhrnutými vyššie, nemôžete urobiť chybu.

pexels-photo-9765

Rozkvitnuté lúky a slnečné počasie sú jasným signálom, že nadišiel ten správny čas pre prezutie na letné pneu.

Potrebujete pomôcť s výberom pneumatík a ďalšieho príslušenstva? Ozvite sa. Náš tím špecialistov sa o vás postará.

Zdroj foto: Depositphotos.com, Pexels.com, Maxpixel.freegreatpicture.com

Nahoru