Potrebujete poradiť?
Telefón +421 2 6820 6080

6 tipov pre bezpečnú jazdu

Bezpečnosť cestnej prevádzky máme vo svojich rukách. Stačí, keď budeme dodržiavať základné pravidlá bezpečnej (defenzívnej) jazdy. Prečítajte si pár tipov, ktoré môžu zachrániť život nielen vám, ale aj spolucestujúcim a ďalším účastníkom cestnej prevádzky.

 

1. Nejazdite pod vplyvom

Nepite ani neužívajte omamné látky. To všetko spomaľuje reakčnú dobu, zle sa vám odhaduje rýchlosť, vzdialenosť a máte zhoršené rozpoznávacie a rozlišovacie schopnosti.

Nejazdite ani pod vplyvom emócií. Ak ste naštvaní a vytočení, za volant nesadajte. Vaša jazda bude agresívnejšia, čímž zvyšujete riziko nehody.

 

2. Dopravné predpisy sú alfou a omegou

Dodržiavajte maximálnu povolenú rýchlosť. Ak cestujete v zhoršených dopravných podmienkach, prispôsobte tomu štýl jazdy. Spomaľte a choďte tak, aby ste mohli vozidlo zavčasu zastaviť.

Dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť, za ktorú sa považuje 2sekundová mezera medzi prednou časťou vášho vozidla a zadnou časťou vozidla pred vami.

Predpisy takisto uvádzajú, že každé auto musí mať povinnú výbavu, ktorá môže vám alebo niekomu inému zachrániť život.

Dobrá rada: Jazdite len tak, aby ste vždy mali svoje vozidlo pod kontrolou. Nejazdite na doraz svojich možností!

Dodržiavajte maximálnu povolenú rýchlosť a za zhoršených podmienok radšej spomaľte.

 

3. Križovatky

Pokiaľ idete svetelnou križovatkou, dobre sledujte, ako dlho už na semafore svieti zelená. Ak svieti dlhšiu dobu, pravdepodobne sa stane, že miesto nej čoskoro skočí oranžová. Na tento fakt buďte pripravení. Až sa budete chystať brzdiť, skontrolujte denie v spätnom zrkadielku.

Aj keď ste na križovatke riadenej svetlami, sledujte dopravné značenie.

 

4. Predchádzajte s chladnou hlavou

Predchádzajte iba tam, kde je prerušovaná čiara. Plná čiara sa na cesty nekreslí pre nič za nič. Pamätajte na mŕtvy bod v zrkadielkach, teda na to, že auto v zrkadielku nemusíte vidieť. Svoj úmysel odbočiť dajte všetkým účastníkom zreteľne najavo tým, že zapnete smerovku.

V roku 2016 došlo k 53 167 nehodám kvôli nesprávnemu spôsobu jazdy.

 

5. Čo sa deje v okolí

Dobre sledujte situáciu okolo seba a predvídajte. Pozerajte sa, či vás na ceste neobmedzia zátarasy alebo značenie, dávajte si pozor na autá, ktoré sa vyhýbajú dieram.

Náš tip: Cesty v zime sú klzké. Najväčšie riziko šmyku hrozí na mostoch alebo nadjazdoch, ktoré ľahko premrzajú a povrch na nich ostáva dlhšie zmrznutý. Proti šmyku vás ochránia  napríklad zimné pneu Nokian.

 

6. Dobrý technický stav vozidla

Pravidelne kontrolujte:

• brzdy a brzdovú kapalinu
• napätie remeňa
• množstvo motorových tekutín
• stav osvetlenia vozidla
• gumičky steračov

Dôležitou časťou vozidla sú pneumatiky, ktoré sú jediným styčným bodom medzi cestou a vozidlom. Vyberajte preto pneumatiky od renomovaných značiek.

 

Zdroj foto: Pixabay.com

Nahoru